Најновије

МОНЕТАРНИ УДАР АНСАР АЛАХА ПО ПРОСАУДИЈСКОМ РЕЖИМУ: Ова тактика Хута многима није јасна

Притисак на јеменске банке од стране Хута из покрета Ансар Алах траје већ неколико година. Пошто су претходно успоставили контролу над централном банком земље у граду Сани, главном граду Јемена, побуњеници и даље покушавају да заплене средства од приватних банака.

Хути (Фото: Јутјуб)

Нова велика кампања прикупљања средстава започела је 24. јуна ове године, када су Хути обновили забрану употребе владине валуте на територијама под њиховом контролом.

На контролним пунктовима се чешће проверава новац грађана. Откривене јеменске ријале они мењају на новац издат на територији под њиховом контролом по прецењеној стопи, и до десет пута више од званичног курса.

Као одговор на акције побуњеника, централна банка града Аден, коју контролишу просаудијске хадистичке снаге предвођене председником Мансуром Хадијем, издала је велику серију новчаница од 1.000 ријала, сличну валути Хута. Представници „Ансар Алаха“ су заузврат најавили казну за употребу ових новчаница на територијама под њиховом контролом, а у понедељак су покушали да изврше притисак на приватне банке.

У главном граду Јемена, Хути су 27. јуна извели напад на вилу локалног бизнисмена Мохамеда ал Хаифија. Чланови Ансар Алаха оптужили су га за агресију на Јемен и сарадњу са САД и Израелом. Истог дана Хути су изнели своје захтеве против Tadhamon International Islamic Bank (TIIB), комерцијалне банке из Hayel Saeed Anam Group, да им блокира и одобри приступ рачунима ухапшеног Ал Хаифија.

Банка је одбила да удовољи њиховим захтевима, а у понедељак су побуњеници израдили судски налог којим се апеловало на локалне банке и фирме за размену, да ограниче кретање валуте повезане са TIIB-ом и одузму сва средства на рачунима.

Ово није први покушај Хута да заплене имовину ове банке. Прошлог новембра, хутска полиција и обавештајне снаге упале су у седиште TIIB-а и двадесет пет његових огранака. Тада су запослени отпуштени, опрема одузета, а просторије затворене. Међутим, банка је наставила са радом неколико дана касније.

Нови покушај заплене средстава од приватне банке највероватније је повезан са неким губицима Хута у финансирању након америчких санкција.

Министарство финансија САД је 13. јуна увело санкције против 12 појединаца укључених у финансирање Хута у Јемену, као и Иранског корпуса исламске револуционарне гарде. Рачуни особа које су потпадале под санкције били су замрзнути, а Хути су изгубили велики део својих средстава.

Док се политички активисти Ансар Алаха упуштају у преговоре и састанке усмерене на решавање сукоба у Јемену, њиховe наоружанe колеге спроводе своје независне планове, на пример, блокирају снабдевање вакцином против Ковид-19, називајући вирус „зарадом непријатеља“. Поред тога, забрањују искрцавање бродова са хуманитарном помоћи у главној луци, изазивајући својим поступцима повећање броја случајева и повећавају број гладних међу цивилним становништвом на северним територијама земље.

Јеменски министар спољних послова Ахмед Авад бин Мубарак у интервјуу за Ашарк Ал Авсат казао је да не постоје додирне тачке између политичког и борбеног крила Ансар Алаха и да се интереси ове две групе непрестано сударају. У исто време, стварна моћ и доношење одлука концентрисани су у рукама војске.

Поред тога, портпарол јеменског министарства информација назвао је тактику Хута политиком сиромашења и глади, користећи патњу милиона грађана који живе у трагичним условима као карту за политичке опкладе.

Ова тактика Хутија, заједно са покушајима заузимања приватног банкарског сектора, већ је довела до економских проблема у региону, посебно до колапса јеменске валуте, како на северу под њиховом контролом, тако и на југу земље.

О југословенској судбини Украјине прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји