Најновије

ИСТИНА О АВГАНИСТАНСКИМ ВОЈНИЦИМА "ДУХОВИМА": Откривена највећа тајна - ево где је нестало 300.000 војника

Бивши министар финансија Авганистана Халид Пајенда открио је да никада није постојало 300.000 афганистанских војника и да су то били војници "духови" које су измислили корумпирани представници бивше авганистанске власти.

Војска Авганистана (Фото: Синхуа)

Међутим, несхватљиво је да САД нису имале информацију о томе и да је брзо повлачење било последица убеђења да 300.000 авганситанских војника које су САД наоружавале и плаћале може да задржи Талибане. Неколико дана пре пада Кабила чак је и Џо Бајден давао изјаве о томе.

Бивши министар је рекао да би шефови провинција слали извештаје са колико војника располажу и да би на основу тога добијали новац за плате. смештај. храну и друге трошкове. Он је испричао да је други проблем био масовно дезертерство али су командатни задржавали банкарске картице и подзали и задржавали новац за дезертере које нису пријављивали.

Пајенда сматра да је реалан број трупа био око 50.000 дакле шест пута мањи од оног који је званично био саопштен. Он је испричао да су плате често касниле па су командати узимали мито од Талибана означавајући корупцију као главни узрок пропасти.

Остаје питање како САД нису знале ово имајући у виду да су оне обучавале и наоружавале војску Авганистана и где је завршавао вишак наоружања и војне опреме.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube