Најновије

СПРЕМАЈУ СЕ ЗА РАТ: Преко Придњестровља води директан пут ка светском рату

Лидер непризнате Придњестровске Молдавске Републике Вадим Красносељски забринут је ескалацијом напетости око непризнате републике, што би, по његовом мишљењу, могло да изазове велики оружани сукоб у региону.

Он је то изјавио на састанку са посланицима Григориопољског рејона, а преноси телевизија „Пјерви Придњестровски”.

Уверен је да ће сукоб у Придњестровљу неминовно увући и Молдавију и Румунију која је у НАТО-у, међу којима постоји споразум у војној сфери.

„Преко Придњестровља води директан пут ка светском рату. Ако се умеша Молдавија, онда ће се умешати и Румунија, а ако се умеша Румунија, онда ће се умешати и Руска Федерација”, сматра Красносељски.

Министарство одбране Русије је 23. фебруара саопштило је да кијевски режим спрема оружану провокацију против Придњестровља, коју ће извести украјинске јединице, укључујући неонацисте „Азова” (препознат као терористичка организација и забрањена у Русији).

Као изговор за инвазију на непризнату Придњестровску Републику, Кијев планира да инсценира наводну офанзиву руских трупа са територије Придњестровља. Руско Министарство спољних послова саопштило је раније да ће оружане снаге Русије адекватно одговорити на провокацију кијевског режима против Придњестровља, ако се она деси.

Безбедност на обалама Дњестра обезбеђују руски мировњаци. Они су уведени у зону ратних акција 29. јула 1992. године у складу са Споразумом о принципима мирног решавања оружаног сукоба у Придњестровском региону Републике Молдавије, који су 21. јула 1992. године потписали председници Русије и Молдавије у присуству лидера Придњестровља.

У непризнатој Придњестровској Молдавској Републици је распоређена Оперативна група руске војске која броји 1.000 војника и официра. Они имају задатак да чувају складишта у којима се налази више од 20.000 тона муниције, која је извезена након повлачења совјетских трупа из европских земаља, наводи Спутњик. Осим тога, ова Оперативна група подржава миротворце који су се фактички нашли у блокади након што је Украјина прекинула пут снабдевања преко своје територије.

ОВАКО ЈЕ РАКЕТА РЕФЛЕКС М ПОГОДИЛА УКРАЈИНСКИ ТЕНК: Руси показали свој одговор на долазак тенка Леопард 2

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји