Најновије

АСАД ДАО ЗЕЛЕНО СВЕТЛО: Тешка ратна машинерија хита према снажном упоришту Курда! (ВИДЕО)

Сиријска војска не губи време

Сиријска војска. (Фото: Сана)

Сиријска арапска армија (САА) наставља да распоређује појачања у областима које држе Курди у северном делу Алепа. 17. децембра на интернету су се појавили видео снимци који приказују два велика конвоја војске са десетинама борбених тенкова и борбених возила пешадије.

Тешко наоружање је наводно распоређено у предграђу града Манбиџа, упоришта Сиријских демократских снага (СДФ) предвођених Курдима. САА је почела да шири своје присуство у северном Алепу крајем новембра као одговор на претње новом турском инвазијом.

Елитна 25. дивизија специјалних снага, углавном позната по свом некадашњем имену Тигрове снаге, је међу првим формацијама које су стигле у регион. Турска је 20. новембра покренула ваздушну операцију против курдских снага у Сирији и Ираку, под кодним именом "Мач канџе", као одговор на напад у Истанбулу 13. новембра.

Анкара тврди да је главна фракција СДФ-а, Јединице за заштиту народа (ЈПГ), била укључена у терористички напад, у којем је убијено шест људи, а више од 80 рањено.

Високи турски званичници су вец́ упозорили да би се операција "Мач канџе" ускоро могла претворити у копнену офанзиву. Председник Реџеп Тајип Ердоган је именовао Манбиџ и оближње градове Тел Рифат и Кобане у северном и североисточном Алепу као главне мете сваке нове офанзиве на СДФ.

Турска се суочила са великим притиском Сједињених Држава, главног савезника СДФ-а, и Русије као резултат њених претњи. Распоређивање САА у северном Алепу вероватно би требало да повец́а притисак на Турску, као и да ограничи утицај СДФ-а.

Вреди напоменути да Русија улаже напоре да обнови везе између Турске и Сирије. Ердоган је вец́ изразио спремност да се састане са сиријским председником Башаром ал Асадом и нормализује односе са његовом владом.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји