Најновије

АМЕРИ УХВАЋЕНИ НА ДЕЛУ, КАМЕРА СВЕ СНИМИЛА: Шта траже тамо?! (ВИДЕО)

Постоји више објашњења за њихово присуство у области

Америчка војска. (Фото: Јутјуб)

Коалиција предвођена Сједињеним Државама извела је неуобичајену патролу у граду Рака у северном делу Сирије.

Коалициона патрола, коју је пратило особље Сиријских демократских снага (СДФ), посетила је Централни затвор у Раки, где се налазе заробљени борци ИСИС-а, а затим се упутила у базу 17. дивизије на северној периферији града.

Сиријска опсерваторија за људска права (СОХР) тврди у недавном извештају да коалиција предвођена САД тренутно врши последње припреме за повратак у Раку. Група за прац́ење са седиштем у Лондону саопштила је да је коалиција изградила хеликоптерску платформу и касарну у бази 17. дивизије.

Коалиција предвођена САД напустила је све своје базе и положаје у Раки и суседном Алепу како би омогуц́ила турску копнену операцију против СДФ-а предвођеног Курдима у октобру 2019. године.

Повлачење САД омогуц́ило је турској војсци и њеним савезницима да заузму огромне делове северне Раке. Такође је омогуц́ило руској војсци и снагама сиријске владе да уђу у северну и јужну област провинције у складу са споразумом са СДФ-ом.

Раније ове недеље, тачније 14. децембра, коалиција је извршила своју прву патролу унутар града Раке после више од три године.

Повратак коалиционих снага предвођених САД у Раки вероватно би требало да одврати Турску, која је СДФ-у запретила новом копненом операцијом. Вашингтон је наводно извршио велики притисак на Анкару како би је приморао да обустави своје војне планове.

САД можда такође покушавају да спрече руску војску и снаге сиријске владе да даље шире своје присуство у Раки.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји