Најновије

ТАЈНИ РАТ ПРОТИВ ИРАНА - БОРБА ЗА ПРЕВЛАСТ У СИРИЈИ: Пројектили, дронови и тајне операције Револуционарне гарде

Израелски дронови напали су фабрику беспилотних летелица и пројектила у Исфахану. Нови ваздушни напад на "шверцерску" руту којом Иранци превозе оружје Хезболаху. Иран најавио "двоструко снажнији одговор". Катарски министар спољних послова "донео" америчку поруку у Техеран.

Иранска војска (Фото: Јутјуб)

Битка за превласт у Сирији и још један напад на циљеве повезане с иранским нуклеарним програмом резултат су серије акција "неидентификованих авиона" и "највероватније израелских дронова" на циљеве у Ирану и сиријско-ирачкој граници.

Ови напади, први од када је Бењамин Нетанјаху поново заузео место премијера Израела, уследили су свега дан пошто је командант иранске Револуционарне гарде Есмаил Кани обзнанио да су у току "иранске операције на Западној обали".

Наследник Касема Солејманија, који је пре три године убијен у нападу америчких дронова у Багдаду, упозорио је Тел Авив да ће након сваке акције Израела уследити двоструко снажнији одговор Техерана.

Микродронови против фабрике беспилотних летелица

Три самоубилачка дрона, највероватније израелска "ланијуса", експлодирала су у непосредној близини војног комплекса у Исфахану, који важи за центар производње беспилотних летелица и пројектила.

Иранске власти одмах после експлозија саопштиле су да су све три летелице уништене пре него што су успеле да начине штету у овој фабрици, али је, готово истовремено, избио пожар у рафинерији нафте на северозападу Ирана.

"Једну од летелица оборила је противваздушна одбрана док су друге две експлодирале пошто су се заплеле у замке", саопштило је иранско министарство одбране.

Ирански извори наводе да је фабрика беспилотних летелица и пројектила нападнута малим дроновима, највероватније "ланијусима" који, у ствари, представљају наоружане тркачке летелице. Најшире распрострањени израелски дронови – "херони" приземљени су после серије инцидената у којима су уништене или оштећене три такве летелице.

Дронови су до Исфахана, наводно, долетели из Азербејџана. Власти у Бакуу су у недељу наложиле дипломатама да се евакуишу из Техерана, после пуцњаве у којој је страдао стражар амбасаде и рањене још две особе. 

Непуних 12 часова касније, за сада неидентификовани авиони напали су конвој камиона на граници Ирака и Сирије, којим иранска Револуционарна гарда већ годинама превози наоружање за Хезболах и проиранске милиције у Сирији, Либану и палестинским територијама.

Према локалним изворима, свих шест камиона је уништено у серији ваздушних удара, али за сада није познато колико је људи погинуло у овим нападима.

Иако још није познато чији су авиони уништили конвој камиона, све очи упрте су у Американце, чија се база у Танфу прошле седмице нашла на мети напада дронова, највероватније лансираних из база неке од проиранских милиција, могуће Катаиб Хезболаха.

Неколико сати касније, Пентагон је демантовао умешаност у овај напад. 

Даљински управљани рат Израела и Ирана

Претходни напад беспилотним летелицама у тајном рату који већ годинама воде Иран и Израел, забележен је у мају пошто је у војном комплексу Парчин код Техерана експлодирао самоубилачки дрон и том приликом "убио младог научника и ранио још једну особу".

Иако су ирански медији непосредно после експлозије догађај описивали као несрећу, смрт младог стручњака за развој дронова убрзо је предефинисана у инцидент, за који до сада нико није преузео одговорност.

Свега неколико дана раније, у Техерану је убијен пуковник Револуционарне гарде, а амерички медији су објавили да су Израелци потврдили да су организовали ово убиство како би упозорили Иран да се мане планирања напада на израелске држављане у иностранству.

Напад израелских дронова уследио је после серије напада иранских беспилотних летелица на америчке базе у Сирији, али и мете на територији Израела.

У нападима израелске авијације, крајем октобра, уништени су добро чувани хангари аеродрома Димас у Сирији. Уништени су писта, аеродромски радар и магацини у којима су чуване компоненте беспилотних летелица које су, наводно, у сиријску престоницу допремљенe из Ирана.

Сиријске власти саопштиле су да није било жртава, док су западни обавештајци упозорили да је серија напада на складишта иранског оружја натерала власти у Техерану да драматично промене стратегију у Сирији, па су са пуког наоружавања снага лојалних Башару ел Асаду, прешли на модернизацију тамошње противваздушне одбране.

Нова иранска стратегија у Сирији 

Цена нове иранске стратегије у Сирији процењује се на неколико десетина милиона долара, усмерених углавном на оспособљавање сиријских снага да се супротставе ваздушним нападима Израелаца.

Израел у великој већини случајева не коментарише овакве нападе, али су највиши званичници власти те државе, укључујући и премијера Бењамина Нетанјахуа, повремено хвалили припаднике оружаних снага, признајући индиректно одговорност за нападе, пише Њузвик.

Како би смањили штету од оваквих напада, Иранци су покренули озбиљну операцију модернизације сиријске протвваздушне одбране, укључујући пројектиле земља–ваздух "сајад 4Б" и "бавар 373".

Сарадња Ирана и Сирије озваничена је средином 2020. године, када су две државе потписале споразум о војној сарадњи, који је командант Револуционарне гарде, генерал Мохамад Багери описао као "развој сиријских противваздушних снага".

У серији тајних напада, осим сиријских војника и цивила, убијено је и најмање десет припадника иранске Револуционарне гарде, укључујући и двојицу пуковника – Мортезу Саеднежада и Ехсана Карбалаипура, чију су смрт потврдиле и власти у Техерану.

Крајем новембра, убијен је пуковник Давуд Џафари, кога израелске обавештајне службе описују као главног координатора развоја сиријске противваздушне одбране, али и сложене заједничке мреже припадника Хезболаха, Револуционарне гарде и сиријских снага.

Како наводе западне обавештајне службе, већина објеката које су гађали Израелци припадају Хезболаху, односно јединици 4400, одговорној за пребацивање војне опреме из арсенала иранске Револуционарне гарде.

"Шверцерска јединица", како је Мосад назвао Хезболахово одељење 4400, постала је од посредника у примопредаји оружја, веома значајан део проиранских снага у Либану, јер се осим отварања канала за испоруке наоружања претворио у стратешки важан део заједничких операција Револуционарне гарде и Хезболаха.

Сиријски део операције, наводе обавештајци, вуче корене још из доба ирачко-иранског рата, када су припадници Револуционарне гарде у Сирији обучавани како да користе совјетске пројектиле, које им је поклонио тадашњи либијски лидер Моамер ел Гадафи.

Увежбавање напада на Иран

Израелски авиони Ф-35 успели су да у неколико наврата за последња два месеца неопажено уђу у ирански ваздушни простор током вежбе у којој су учествовали дронови и најмање један танкер КЦ-48, јављају израелски медији.

Иранци нису ни потврдили ни демантовали тај извештај, али су готово истовремено почели велике маневре беспилотних летелица, током којих је за 48 часова испробано више од 150 дронова, те отворили посебна склоништа на више од педесет локација у тој држави.

Иако то Техеран одлучно демантује, власти у Израелу убеђене су да је израда атомске бомбе крајњи циљ иранског нуклеарног програма, поткрепљујући тврдње стотинама килограма докумената које су агенти Мосада крајем јануара 2018. украли из тајног центра у Техерану.

Израел, бар према тврдњама Техерана, покушава да нападима на научнике заустави или успори развој нуклеарног програма. Последња жртва ове кампање био је "млади научник" који је страдао у мају у нападу дроновима на војни комплекс Парчин код Техерана.

Катарска дипломатија

Катарски министар спољних послова, Мохамед бин Абдулраман ел Тани донео је у Техеран поруку Вашингтона у вези са наставком преговора о иранском нуклеарном програму.

Садржај ове поруке остао је тајна, али је Ел Тани рекао да ће Катар настојати да издејствује споразум о овом питању, које представља највећи блискоисточни проблем још од 2015. године, када је администрација Доналда Трампа одлучила да једнострано иступи из овог договора.

Власти у Техерану су поздравиле катарску иницијативу, тврдећи да би постизање споразума о нуклеарном програму представљало основу за укидање санкција Ирану.

Нове снимке из Бахмута погледајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји