Најновије

РУСКА ФЛОТА НА ЈАДРАНУ: НАТО узнемирен

Након недавног "излета" руских ратних бродова у Јадранско море Медитеранске земље мораће да се привикну на руске ратне бродове на Средоземном мору и на њихова надметања с морнарицама чланица Северноатлантског пакта, каже адмирал Ђузепе Каво Драгоне (65), начелник италијанског Врховног штаба одбране, за Републику.

Руска морнарица (Фото: Kremlin.ru)

Руски ратни бродови су пловили дуж италијанске обале све до Анконе.

Драгоне каже да је адмирал Аурелио Де Каролис, чим су руски ратни бродови ушли у Јадранско море, мобилисао најближе јединице.

Фрегата Бергамини пратила је руски разарач "Адмирал Трибутс", а фрегата "Марћеља" крстарицу "​​Варјаг". Стално су их надлетали морнарички авиони П72, па је стигла и фрегата "Либећо".

Постсовјетска Русија држала је у Медитерану, каже Драгоне, све до 2015. године само један ратни брод.

- Затим су уз знатна улагања обновили сиријску луку Тартус, у којој су од 2017. добили концесију на пола века, претварајући је у важну базу. Прошле године у Медитерану било је десетак јединица. Кретале су се јужно од Кипра, где су лежишта нафте и гаса, и наравно где су биле вежбе НАТО. Сада, с обзиром на украјинску кризу, имају моћну поставу, са чак двадесет бродова - каже адмирал.

Он истиче да је Путин 31. јула "потписао документ у којем Медитеран назива стратешким подручјем".

- Биће веома насртљиви на Блиском истоку и у Африци, где желе да створе базу у Судану. Покушаће поново да се покрену у Египту, Либији и Алжиру. Руска позорност више није само на источном Медитерану, већ и у средишњем. Због тога, након догађаја у Јадрану, наредио сам промену наше поморске сигурносне поставе. Операција "Сигурно море" сада је постала "Сигурни Медитеран" а наше патролирање се проширило не само на зоне најближе Италији: то је једини начин да се контролише ситуација - каже адмирал.

На Медитерану су, према његовим речима, "извори снабдевања Москве, јер је северна Африка подручје које Руси желе да дестабилизују и морамо се покренути да то спречимо. Од обалних држава до Сахела руска активност је позната и показаће се с већим интензитетом у надолазећим годинама."

Драгоне има искуства још из хладног рата и тврди да је сада ситуација напетија.

- На Средоземљу је стално надметање. Нема више старе идеје мира. Прелази се са надметања у кризу, која прети прерастањем у сукоб - каже он.

Адмирал је подсетио да су се у априлу две руске подморнице приближиле НАТО флоти у Јонском мору, али су их италијанске фрегате уочиле од првог дана.

- Држали смо их у сонару десет дана, а онда је француска јединица заменила нашу. У подморницама чују наше сонаре који их "пингују" и тако оцртавају: схватили су да не могу измакнути контроли, па су отишли.

Наглашава да никад није било несрећа и демантује да су Руси блокирали Отрант.

- Трговински промет ни у једном трену није био угрожен.

За руске потезе на Јадрану каже да је то "прилично рутинска активност".

- Руси су патролирали, "испипавали" поставу америчке флоте и процењивали како реагује. Био је ту шпијунски брод "Василиј Татишчев", задужен за анализу радарских фреквенција. Пратили смо их и проучавали њихове потезе. То су ситуације у којима није јасно ко кога уходи."Држимо се подаље како бисмо испитали радарске емисије, али често смо стизали и на неколико стотина метара. Послали смо и подморницу Лонгобардо, која је чувала то подручје. Опазивши да није оцртана сонаром, отишла је много ближе. Фотографије снимљене перископом показују колико је била близу руским јединицама - рекао је он.

О масовном тровању руске војске на фронту прочитајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји