Најновије

БАЦАЧИ ГРАНАТА СЕВАЈУ НА УЛИЦАМА: Митинг прерастао у грађански рат (ВИДЕО)

У главном граду Либана Бејруту, скуп је ескалирао у уличне борбе уз пуцњаву. Према последњим подацима, током оружаних сукоба између шиитских група погинуло је 6 људи, а 30 је рањено.

Бејрут (Фото: принтскрин)

У Бејруту је данас организована протестна акција, где су тражили разрешење судије у случају експлозије у луци Бејрут. Међутим, након неколико сати ситуација се погоршала, чули су се пуцњи и експлозије и почеле су уличне борбе.

Ал Џазира је известила о 6 смртних случајева, док је Црвени крст потврдио информацију о 30 рањених и 6 погинулих присталица Хезболаха.

Борбе у главном граду трају већ неколико сати, медији пишу да су у пуцњави учествовали снајперисти, а коришћени су и бацачи граната.

Према наводима Ал Џазире, која цитира очевице, волонтери цивилне заштите покушавају да евакуишу породице заробљене у унакрсној ватри.

Појашњава се да су се први пуцњи митраљеске ватре чули у четврти Тајен, где либанска војска сада чешља улице. Цивили су позвани да напусте четврт.

Либански премијер Наџиб Микати и Хезболах дали су изјаве. Микати је позвао на смирење и упозорио на покушаје да се Либан увуче у насиље.

Хезболах је апеловао на своје присталице са захтевом "да не упадну у опаки несклад" и да не изгубе релевантност.

Протести су почели након што је судија у поступку покренутом поводом експлозије 2020. године у луци у Бејруту, Тарек Битар, покушао да испита бивше министре Али Хасана Халила, Гази Зејтера, Нухада Махнука, Јусефа Финианоса и бившег премијера Хасана Диаба, савезника Хезболаха.

Осим тога, судија Битар затражио је да се позову начелник службе безбедности генерал-мајор Абас Ибрахим и начелник државне безбедности генерал-мајор Тони Салибу. Међутим, Министарство унутрашњих послова и Врховно веће одбране нису дали Битару дозволу за испитивање ових лица.

Након тога у медијима се појавила изјава лидера Хезболаха Хасана Насралаха у којој је судију оптужио за "политички прогон" званичника.

Како јеменски Хути уништавају непријатеље, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји