Најновије

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) ОПЕРАЦИЈА ''ЗОРА ПОБЕДЕ'': Хути објавили снимке уништења непријатеља код Мариба

Покрет Ансар Алах (Хути) објавио је велики видео запис о борбама током операције ''Зора победе''. На снимку се виде снимци битака на подручју акумулационог језера Мариб.

Хути (Фото: Јутјуб)

У саопштењу за јавност, представник Хута указује да је током офанзиве у фебруару-марту 2021. било могуће ослободити подручје од 600 квадратних километара, уништити много непријатељске опреме, како копнене тако и беспилотне летелице. Нанели су озбиљне губитке непријатељским трупама и напредовали са запада до града Мариб.

Сам видео почиње приказивањем акција јуришних група Хута како напредују на висинама које су заузеле Хадијеве снаге. Дакле, пешадија покрета "Ансар Алах" прилази непријатељским утврђењима, а затим их гуши ватром из пешадијског оружја и ручним гранатама. Не могавши да издрже притисак бораца покрета "Ансар Алах", хадисти су почели да се повлаче. То доводи до чињенице да пешадија Хута заузима положаје које је непријатељ напустио и напада трупе Хадија које су већ бежале са бојног поља, неке противнике који нису имали времена да се повуку су побили. Вреди напоменути да су снаге Ансар Алаха могле брзо распоредити противтенковске ракете на заробљеним планинским врховима са посадама које почињу активно да уништавају опрему Хадијеве војске. То доводи до великих губитака хадиста у разним возилима, међу којима су и оклопна возила. Хадистичка утврђења и оклопна возила стационирана у долини такође се уништавају.

Након тога, пешадија Хута, спуштајући се с планина, пресеца бројне путеве по којима се хадистичка возила активно крећу. Неколико аутомобила уништено је ватреним оружјем. Даље, минобацачи Ансар Алаха придружују се нападима на транспортне и пешадијске групе хадијевих снага, које покрећу активне ударе против гомилања непријатељских трупа. Вреди напоменути да су у овим биткама Хути користили и оклопна возила у облику БТР-80А, која су ватром топа од 30 мм помогла у уништавању непријатељских утврђења на планинским врховима. И такође се види тенк Т-55АМ, који је погодио једно теренско возило хадиста и групу бораца.

Даље битке се настављају и на висовима и у долинама. Хути ће уништити читаве колоне возила Хадијевих трупа уз помоћ противтенковских ракета. Они јуришају на планинске положаје противника, а такође хватају нове заробљенике. Као резултат непријатељстава, покрет Ансар Алах успева да стигне до акумулације Мариб и заузме висине са којих се отвара поглед на сам град.

Како би на неки начин спасили стање ствари на положајима Хута, авијација Саудијске Арабије почиње да ради активно, наносећи десетине ваздушних удара. То је оно што у великој мери доводи до застоја у офанзиви на Мариб.

Хути такође приказују своје трофеје у облику базе за поправку оклопних возила. На њој је покрет Ансар Алах успео да заплени тенкове М60 различитог степена квара. Осим тога, на бојним пољима остаје и друга напуштена опрема снага Хадија у облику БМП-2, разних теренаца и оклопних возила, као и булдожера. Хути такође приказују велики број заробљеног пешадијског наоружања и муниције.

Анализирајући овај видео запис, може се приметити да је ниво борбене обучености Хута приметно порастао, док хадисти често напуштају своје положаје под густом ватром или блиским контактом са непријатељем. Све то изнова и изнова доводи до заузимања положаја снага Хадија и уништавања опреме која покушава да евакуише пешадију која се повлачи или организује контранападе.

Тренутно главни адут Хадиста у биткама са Хутима остаје ваздухопловство Саудијске Арабије, али не и копнене снаге, које, иако опремљене великим бројем разне војне опреме и наоружања, често не могу да користе у борби против Ансар Алаха.

Од каквог сукоба страхује цео свет, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји