Најновије

ХРВАТСКИ МЕДИЈИ: Јељцинова Русија наоружавала Хрватску у ратовима деведесетих

Хрватски медији тврде да је хрватска војска током рата у бившој Југославији деведесетих година прошлог бека добила наоружање од Јељцинове Русије. Упркос ембаргу, Хрватској је, уз одобрење Јељцинове прозападне Русије стигло 16.000 тона оружја у Пули и на Крк, пише "Вечерњи лист".

Хрватска војска (Фото: Оружане снаге Републике Хрватске)

Оружје је стизало и из Украјине, обуку у Хрвтаској за борбене хеликоптере спроводили су Белоруси, а они и Руси заједно обучавали су Хрвате на систему С-300. Обуку су обављали и француски Легионари, а у акцијама су гинули и украјински пилоти.

Такође, исти лист пише да су хрватски војници обучавани на ракетним системима С-300, а да су обуку водили и Руси и Белоруси.

Подсећања ради, руководство Хрватске донело је одлуку да ће извршити обуку украјинских војника.

- Одлука је донета. Буџет мисије је око сто милиона евра. Реч је о обуци, тренингу, не значи да ће доћи 100.000 војника, па онда ићи у Украјину. Ту нема ништа посебно. Хрватска може да понуди нека своја специфична знања у томе. То су циљани доприноси широј мисији - рекао је недавно премијер Хрватске Андреј Пленковић током боравка у Бриселу.

Са друге стране, председних Хрватске Зоран Милановић навео је да је против те одлуке и навео да док је он врховни командант украјински војници се неће обучавати у Хрватској, додавши да да би то значило довођење рата у Хрватску.

Узнемирујући снимак са украјинског ратишта погледајте ОВДЕ.

Извор: Вечерњи лист

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји