Најновије

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Америци понестаје оружја за Украјину

У америчкој администрацији расте забринутост због њене неспособности да настави да снабдева Украјину најсавременијим системима и муницијом током вишемесечног сукоба са Русијом, јавља Си-Ен-Ен.

Џавелин (Фото: Национална гарда Минесоте)

У америчкој администрацији расте забринутост због њене неспособности да настави да снабдева Украјину најсавременијим системима и муницијом током вишемесечног сукоба са Русијом, јавља Си-Ен-Ен.

Према наводима тројице америчких званичника на које се позива Си-Ен-Ен, неки од изазова са којима се САД суочавају у погледу подршке Украјини укључују „смањене“ залихе оружја и способност одбрамбене индустрије да се носи са повећаномпотражњом.

Један званичник је рекао да постоји „ограничена количина“ вишка залиха које Вашингтон може послати Кијеву.

Вашингтон је посебно забринут због броја расположивих залиха артиљеријских граната од 155 мм и ракета противваздушне одбране Стингер, наводи се у извештају.

Осим тога постоји забринутост због производње одређених оружја као што су ХАРМС ракете, ГМЛРС ракете земља-земља и противтенковски системи Џавелин.

Међутим, извори Си-Ен-Ен-а тврде да пражњење залиха не угрожава америчку националну безбедност, с обзиром на да оружје за Украјину не долази из залиха које Пентагон резервише за сопствене непредвиђене случајеве. Високи званичник је такође рекао да су процене како САД "понестаје" наоружања субјективне, јер то зависи од тога колики ризик је Пентагон спреман да прихвати.

Од почетка руске војне операције у Украјини САД и њени западни савезници Кијеву дају милијарде долара војне помоћи, а Москва је више пута упозоравала да ће испоруке оружја само продужити сукоб.

Према америчком Министарству одбране, од почетка новембра, Вашингтон се обавезао да ће Кијеву послати преко 1.400 Стингера, 8.500 Стингера, 142 хаубице од 155 мм и до 903.000 артиљеријских граната од 155 мм.

О најави одмазде Русије за ратни злочин прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји