Најновије

ПОЉСКА ПОДИЖЕ ОГРОМАН ЗИД ПРЕМА БЕЛОРУСИЈИ: Инвестиција од 400 милиона евра

Пољска планира да потроши преко 1,6 милијарди злота (404 милиона долара) на изградњу зида на својој граници са Белорусијом, према нацрту закона о коме би посланици данас требало да дискутују у настојању да зауставе прилив миграната.

Бодљикава жица (Фото: Pixabay)

„Упркос чињеници да је пољско-белоруски део државне границе ограђен бодљикавом жицом и жичаном оградом, број покушаја преласка границе се не смањује, већ расте”, наводи се у образложењу закона објављеном на веб страници пољског парламента, а преноси агенција Ројтерс.

Од почетка јануара до краја септембра, како је речено, гранична стража спречила је 9.287 покушаја преласка границе из Белорусије у Пољску, а од тога око 8.000 само у последња два месеца, преноси  Танјуг.

„Због чињенице да се оваква ситуација може наставити још месецима, морамо да предузмемо заштитне мере”, изјавио је портпарол владе Пјотр Милер.

Укупни трошкови пројекта износе 1,6 милијарди злота, од чега ће изградња физичке баријере коштати 1,5 милијарди злота, а техничка опрема 115 милиона злота.

Пољска је у августу започела изградњу ограде од бодљикаве жице дуж границе са Белорусијом како би сузбила илегалне граничне прелазе упркос критикама да се према неким мигрантима поступа нехумано.

Пољска и друге земље ЕУ, Литванија и Летонија, известиле су о великом порасту броја миграната из земаља попут Авганистана и Ирака који прелазе пољску границу из правца Белорусије.

О америчко-руском решењу за Украјину прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји