Најновије

Организатори пуча у Немачкој куповали оружје у Хрватској

Грађани Рајха, радикални немачки десничарски покрет чије је вође немачка полиција недавно ухапсила због оптужби да су планирали да изведу државни удар, пре неколико година је за своје терористичке акције набављао оружје у Хрватској, јавља Јутарњи лист.

Калашњиков (Фото: Pixabay)

Један је од наводних чланова покрета је и живео у Хрватској, где се настанио оженивши се Хрватицом, наводи хрватски дневник.

Акцију набавке оружја, између осталог за Грађане Рајха, спречили су хрватска полиција и Уред за сузбијање корупције и организираног криминалитета (УСКОК), а у заједничкој међународној акцији са немачком полицијом ухапшено је на десетине особа, међу којима и хрватски држављани, који су осуђени и у хрватским и немачким судовима.

Утврђено је да је део оружја, које је та група набавила, у Немачкој коришћен ''за ликвидације политичких противника десничара'', додаје Јутарњи лист.

Признање Мартина М, али пре свега тајно прислушкивање разговора кријумчара које је спровео хрватски УСКОК, довело је до недавне осуђујуће пресуде пред судом у Минхену против Александра Рајхла, Мартина М. и још једног припадника Грађана Рајха.

У сарадњи са немачком полицијом покренута је тајна истрага па су осумњиченицима снимани телефонски разговори, из којих произлази да су договарали набаву аутоматских пушака, снајпера, пиштоља, кратких аутоматских пушака, ручних бомби, сачмарица...

У Хрватској је ухапшено укупно 16 особа, а на основу УСКОК-ове оптужнице оптужени су да су Рајхлу набављали оружје.

У поступцима пред Жупанијским судом у Осијеку већина оптуженика је осуђена нагодбама на условне и безусловне затворске казне, додаје Јутарњи лист.

О присуству немачких екстремиста на Космету прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика/Јутарњи лист

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји