Најновије

НЕМАЧКИ БУНДЕСВЕР У ПАНИЦИ: На свим подморницама откривена софистицирана руска опрема!

Помало необичне вести објавио је у суботу, 27. марта, немачки Билд ам Зонтаг.

Немачка подморница (Фото: Јутјуб)

Према његовим речима, немачке службе безбедности забринуте су због присуства руске опреме на подморницама Бундесвера. Наиме, ове подморнице су опремљене навигационим уређајима које је развила руска компанија "Трансас", а шифровање података у тим системима "не одговара војном стандарду", наводе поменути медији.

Ово је посебно алармантно у данашње време, када, према писању овог медија, руски ратни бродови изводе вежбе у Балтичком мору и када пролазе недалеко од немачких вода, а подморнице Бундесвера су кључне за њихов надзор.

Прошле године је немачка контраобавештајна служба - Савезна служба за заштиту немачког устава (БфВ) упозорила на "опасност” навигационих система у случају "шпијунаже и саботаже страних земаља”. Тврдило се да би у случају сајбер напада навигациони подаци могли бити пресретнути и подложни прислушкивању и "манипулацији, до потпуног губитка функционалности" подморнице.

Билд ам Зонтаг, позивајући се на стручњаке за безбедност, такође извештава да је "због тесних веза" са Русијом компанија у фокусу западних обавештајних служби.

Компанија је основана у Санкт Петербургу 1990. године, а делује и у цивилном и у војном сектору: Трансас је руску флоту опремио борбеним симулаторима и добио награду од шефа руског Генералштаба, генерала Николаја Макарова.

Под савезним канцеларом Герхардом Шредером (СПД) 2005. године, стотинак бродова немачке морнарице руском компанијом Трансас опремила је новим навигационим системима. Чак се и каснија влада одлучила у корист Трансаса и, према писању медија, инсталирала је  "Navi Sailor 4100" (навигациони уређај за положај, брзину, руту) у најсавременије немачке подморнице У 35 (у експлоатацији од 2015. године) и У 36 (од 2016.).

Новинари овог медија упутили су немачком Министарству одбране захтев да прокоментарише да ли може да гарантује сигурност руске опреме за подморнице Бундесвера. Као одговор, портпарол министарства рекао је да "влада улаже велике напоре да осигура ИТ / цибер и крипто сигурност у пословању министарства".

Тобас Линднер, 39, портпарол одбрамбене политике странке Зелени, забринут је: "Бундесвер мора осигурати да навигацијски софтвер морнарице не представља цурење сигурности. Министарство мора брзо да објасни зашто се софтвер произвођача из земаља НАТО-а не користи ".

Завладао хаос на територијама ван контроле Дамаска, ситуација се погоршава. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube