Најновије

ОРГАНИЗАЦИЈА ЗЛА: Терористи се активирају на проблематичном полуострву

Египатска војска недавно је забележила активирање радикалних елемената на територији Синајског полуострва. Милитанти планирају напад на стратешки важне војне објекте.

Вилајет Синај (Фото: Јутјуб)

Арапски медији извештавају да злочине чине представници огранка организације Исламска држава, под називом Вилајет Синај. Ова терористичка формација већ дуги низ година нарушава безбедност у региону.

Локални извори рекли су да су терористи активни у граду Бир ел-Абд, што отежава вођење антитерористичких операција. Радикални елементи вребају у планинама и пећинама, па египатскавојска не може да изврши ефикасне ваздушне нападе на њихове ћелије.

Овакав начин живота омогућава терористима да се припреме за заузимање нових подручја. Они сада планирају напад на војни аеродром Ал-Мелиз, који се налази у провинцији Северни Синај. Објекат се налази 95 километара од источне обале Суецког канала, који терористи желе да контролишу.

Милитанти не само да прете оружаним снагама Египта, већ и тероришу цивиле. Крајем марта, припадници Вилајета Синај отели су 15 становника села у близини града Бир ел-Абд. Локални шеици назвали су инцидент „фарсом због које се не може поднети оставка“.

У интервјуу за Ал Алараби, анонимни стручњак рекао је да терористи планирају да заузму централни део полуострва, где се налазе важни економски објекти. На пример, цементаре и предузећа која ваде природне ресурсе.

Организација зла

Ово није први пут да је Вилајет Синај постао узрок дестабилизације ситуације на полуострву. До новембра 2014. формација је постојала под именом „Ансар Бејт ал-Макдис“ („Браниоци Јерусалима“). Већ тада су њихови милитанти организовали нападе на урбану инфраструктуру и војне базе.

Међутим, пре седам година банда се придружила Исламској држави, променила име и заклела се на верност бившем лидеру организације Абу Бакру ал Багдадију. Појава огранка ИД изазвала је повећање илегалног промета оружја и терористичких напада.

Један од најтрагичнијих злочина за који је група преузела одговорност био је пад авиона Ербас А321 2015. године. Авион је летео из Санкт Петербурга у Шарм ел Шејк, али пре него што је полетео, наоружани човек је у пртљажном простору оставио импровизовани експлозивни уређај. У пожару су страдали сви путници и чланови посаде. У авиону су биле 224 особе.

Борба против тероризма

Египатска војска се борила против Вилајета Синај од њиховог настанка, а 2018. године започела је операција Синај-2018, чији је циљ уништавање ИД. Током година терористи су развили методу одбијања напада и способност прилагођавања тешким условима. Да би им одузела средства за живот, војска је чак ограничила увоз хране, лекова и основних потрепштина у подручја у којима наводно живе терористи.

Крајем 2020. године, оружане снаге Египта успеле су да преузму контролу над пет насеља која се налазе у северном делу региона. Међутим, десетине села су и даље под опсадом џихадиста.

Египатски борци убили су вођу ИД на полуострву. Неутрализацију терористе Салима Салмија Саида Махмуд ал-Хамадина потврдио је локални племенски савез. Оптужен је за бројна убиства и врбовање грађана у забрањену организацију.

Упркос низу успешних антитерористичких операција, египатска војска остаје на опрезу и наставља да се бори против терористичких ћелија у региону. Сада војска појачава отпор како би спречила милитанте да уђу у централни регион Синаја.

Са каквим наоружањем Украјина креће у рат, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји