Најновије

РАТ СА ИРАКОМ ПОЧЕЛИ СУ АПАЧИ: Task Force Normandy топовима је најпре уништила радаре и направила коридор за сејање смрти!

Седамнаестог јануара 2021. године навршава се тачно 30 година од операције „Пустињске олује“ коју су отпочеле Сједињене Америчке Државе, Велика Британија, већина европских земаља и арапска коалиција, како би се ослободила нафтом богата заливска државица Кувајт, коју је Садам Хусеин заузео 2. августа 1990. године.

Напад у Ираку. (Фото: Јутјуб)

Операција „Пустињска олуја“ званично је започела у раним јутарњим часовима тачно у 02.36 по багдадском времену када је осам борбених хеликоптера АХ-64А „Апач“ који су припадали 101. ваздухопловном пуку, 101. ваздушно јуришне дивизије америчке војске у пратњи два хеликоптера МХ-53Ј „Паве Лов“ окупљени у новоформирану ударну групу „Task force Normandy“ лансирали противоклопне ракете „хелфајер“ на ирачке осамтрачке радаре на југу Ирака уз само границу са Саудијском Арабијом. Посао уништења осматрачких радара и ирачких једница које су се затекле довршен је ватром топова М 230 Цхаин Гун калибра 30 мм.

Овим изненадним ударом „Task force Normandy“ створен је коридор од неких 20 миља (око 40 километара) корз дубину ирачке територије корз који су први прошли тактички бомабрдери Ф-117А „Нигхт хаwк“, и борбени авиони Ф-15 и Ф-16 који су напали унапред снимљене и лоциране положаје ирачке ПВО у околини Багдада.

У првим минутама после овог напада стотине авиона кроз направљени коридор ушло је у Ирак и започели серију ваздушних удара на положаје ирачке авијације и ПВО.

Убрзо над Багдадом појавили су се и бомбардери Ф 117А, као и крстареће ракете ласниране са бродова и подморница које су падале по задатим циљевима. Такође у исто време авиони Ф-117А су избацили и прве бомбе на центре ПВО у јужном и западном Ираку.

У првим минутама рата уништен је био или паралисан већи део ирачких ракетних једница, као и командних места, што је створило простор за уништење ирачких једница у Кувајту као и јединица Републиканске гарде, а у наредним данима на удару се нашла и цивилна инфраструктура.

Пекинг послао упозорење САД! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји