Најновије

ОВАКО ЈЕ РАКЕТА РЕФЛЕКС М ПОГОДИЛА УКРАЈИНСКИ ТЕНК: Руси показали свој одговор на долазак тенка Леопард 2

Испорука немачких тенкова Леопард 2А6 подигла је више медијске прашине него било шта на ову тему. У светским, али у српским медијима то је вест дана. Међутим, кад се на ту довеже прича о муницији са осиромашеним уранијумом коју ће Британци послати са тенковима Челинџер 2 прича постаје комплетна.

Зато су баш у уторак када је саопштена вест да је Немачка предала Украјини 18 тенкова Леопард 2 у верзији А6 и 40 бробених возила пешадије Мардер у верзији А5, руси су преко Телеграма послали поруку у виду једног снимка.

Наиме, освануо је снимак из тенка Т-90М који Руси све више убацују у Донбас у борбу и то тренутак када су испалили из тенковске цеви противоклопну ракету 9М119 Свир/Рефлекс М познатија и као Инвар према украјинском тенку који се налазио на даљини од 5.060 метара.

Ракета је погодила директно циљ што се види са чиме је натрљан нос онима који тврде да кад стигну Леопард 2 тенкови у Украјину фактички ће бити неуништиви и неухватљиви за руске тенкове. Заправо као што сам већ и навео да ли је неки тенк добар на бојном пољу даће пре свега посаде, који ће показати обученост и тек онда техничка решења.

Од самог почетка руског напада на Украјину руска војска је ангажовала осим Т-72 и Т-80 и то модернизованих верзија и тенк Т-90. О квалитеу овог тенка се сваккао воде и даље полемике, али је занимљиво да компоненте из тог тенка уграђују се и на модеризоване тенкове Т-72Б3М који је познат и као образац 2022.

Тенк Т-90М „ПРОРИВ-3“

Тенк је јавности први пут приказан на Дан тенкиста 9. септембра 2016. године у склопу промоције пројекта под називом „ПРОРИВ -3“, односно „Пробој“, са којим се означава процес модернизације оклопних једница руске војске. Тад је саопштено да ће 400 тенкова Т-90 у верзији А бити модернизовано у верзију М. Пројекат модернизације обухватио је нови топ, електронику, оклопну заштиту како пасивну, тако и активну, па је тенк са 46 тона достигао после модернизације тежину скоро од 50 тона. Упркос томе овај тенк је лакши и од Немачког Леопарда 2, америчког Абрамса М1 А2/СЕП, Француског Леклерка….

Стручњаци из конструкторског бироа Трансмаш на тенк су уградили нови топ 2А82-1М уграђен и на нови руски тенк Армата, Међутим неки познаваоци тенкова тврде да се ради о новом топу јер има одводник барутних гасова, који Армата нема. Тенк има комплет од 45 граната,, уграђена је против оклопна ласерски вођена ракета „рефлекс М“ која може да уништи противнички тенк на даљини од 5 километара. Ракета пробија дебљину оклопа до 1.200 мм.

Оклопна заштита

Тенк је добио и систем активне заштите, који је уграђен на тенк армата „афганит“ и “ малахит“. Као пасивну заштиту тенк је добио модлуларни додатни оклоп „реликт“, који смањује пробојност потаклибарних пројектила за 40 посто, а продор и убојност кумулативних и до 70 посто. Дебљина додатног оклопа креће се у зависности где је постављен од 450-950 мм с тим да је највећа концентрација на челу и на боку тенка. Са основним оклопм и додатним дебљина оклопа модернизованог тенка креће се око 1.500 мм. По први пут Т-90М добио је и висећу мрежу за заштиту од продора кумулативних пројектила, а искуства из Сирије указала су да је највећи број погодака у тенк био управо на споју тела и куполе тенка.

Тенк је добио и нову муницију потаклибарна пробија дебљину оклопа 900 мм.

Посада у унутрашњости добила је заштиту од келвара што умањује продор пројектила у тенк и спречава смрт посаде или је своди на минимум.Тенк је опремљен и са елементима радиоелектонског ометања што смањују локаторима брзу детекцију тенка.

Шок изјава Зеленског: Ако будемо поражени у Артјомовску, Кијев ће се суочити са притиском за компромис

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји