Најновије

РУСИ СПОМИЊУ НУКЛЕАРКУ! Кијев може да изазове катастрофу

Русија се нада да Европа има инстинкт за самоодржањем, јер се у случају наставка украјинских напада на Запорошку нуклеарку не може искључити нуклеарна катастрофа, изјавио је стални представник Русије на седници Савета безбедности УН Василиј Небензја.

„Ако се напади Оружаних снага Украјине на нуклеарку наставе, нико не може да искључи нуклеарну катастрофу регионалних и глобалних размера“, оценио је дипломата.

Русија апелује на ИАЕА и државе да учине све могуће ради спасавања света од нуклеарног инцидента, поручио је он.

Небензја је такође нагласио да су западне земље својим саопштењима признале кривицу Кијева за нападе на Запорошку нуклеарку и своје саучесништво у томе, позивајући Москву да напусти нуклеарку како би се гранатирање прекинуло.
„Украјина уз допуштење Запада редовно покушава да нападне Запорошку нуклеарку“, истакао је дипломата.

Према његовим речима, током последњих неколико месеци, напади Оружаних снага Украјине на Запорошку нуклеарку су интензивирани, а Москва информише ИАЕА о томе.

„Русија улаже све напоре да спречи претње по безбедност Запорошке нуклеарке“, поручио је Небензја.
Он је подвукао да Русија никада није распоређивала на територији Запорошке нуклеарке тешко наоружање и није изводила нападе са њене територије.

Руски представник је казао да Москва позива ИАЕА да директно именује извор напада на нуклеарку.
Он је истакао да је генерални диектор ИАЕА Рафаел Гроси на седници Савета безбедности Уједињених нација о ситуацији на Запорошкој нуклеарки користио уопштене фразе, говорећи о нападима на станицу.

Претходно је генерални директор ИАЕА Рафаел Гроси на седници СБ УН оценио да је Запорошка нуклеарна електрана опасно близу нуклеарног инцидента и да се мора учинити све да се ризици сведу на минимум.

Подсећамо, 7. априла прес-служба Запорошке нуклеарне електране саопштила је да је украјинска војска извела напад дроном на куполу шестог енергетског блока. Констатовано је да није било критичних оштећења на електрани.

Два дана касније, 9. априла, саопштено је да је украјински дрон напао објекат Запорошке нуклеарке. Жртава није било. Међународна агенција за атомску енергију је саопштила да се центар за обуку Запорошке нуклеарке, који је нападнут, налази изван пречника платформе, око пола километра од првог реактора, те да инцидент није угрозио нуклеарну безбедност централе. Свих шест реактора је заустављено током шротеклих 20 месеци.

Запорошка нуклеарка се налази на левој обали Дњепра у близини града Енергодара. Ово је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и инсталисаном капацитету – станица има шест агрегата снаге по један гигават. У октобру 2022. године нуклеарна електрана прешла је у руке Русије.

УКРАЈИНСКА АРМИЈА ГРАНАТИРА РУСКЕ ЈЕДИНИЦЕ: Упркос томе руска армија иде напред, падају нове линије

Извор: Спутник.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube

Oops, an error occurred! Code: 2024042920055352d82c30