Најновије

ЗЕЛЕНСКИ ЛУПИО РУКОМ У СТО - Сирски има нови задатак, стигла велика забрана

Украјински председник Володимир Зеленски увео је ограничења за онлајн казина и кладионице у Украјини, укључујући забрану рекламирања и забрану коцкања војницима док је рат у току.

Нови прописи, које је донео украјински Савет за националну безбедност и одбрану, уследили су након што је истакнути активиста и украјински бранилац Павло Петриченко покренуо кампању у којој се истиче проблем коцкања међу украјинским војницима и позива Зеленског да уведе строжа ограничења за онлајн казина.

Петриченко је погинуо у борби 15. априла.

- Војна лица су већ трећу годину одвојена од својих породица, у веома стресној ситуацији и без могућности квалитетног одмора, стога су у веома осетљивој психичкој ситуацији - навео је Петриченко у тексту своје петиције.

- За многе коцкање постаје једини начин да избегну стрес, који брзо изазива зависност од допамина и слаби њихову самоконтролу.

Постоје случајеви у којима су војници потрошили сав новац на коцкање, па чак и узимали микрокредите и тако задужили себе и своје породице - написао је Петриченко.

Према новим правилима, оператери онлајн казина мораће да ограниче трајање игара, број налога који један корисник може да отвори, као и износ који један корисник може да потроши сваки дан.

Ограничења ће ступити на снагу у року од месец дана. Међутим, неки стручњаци кажу да многа од ових ограничења већ постоје у закону који је легализовао коцкање у Украјини 2020. након десетогодишње забране.

Миклита Бондарјев, украјински стручњак за онлајн игре, рекао је да је 2020. године влада дала предност профиту у односу на ограничења која би спречила искоришћавање зависника од коцкања и смањила криминал и превару у вези са коцкањем.

- Легализујте шта желите – али прво морате да мислите на људе. Легализујте онолико колико мислите да можете ефикасно контролисати и регулисати као држава - рекао је он.

Сходно томе, Бондарјев верује да је мало вероватно да ће нова уредба имати утицаја, јер влада још није створила ефикасан онлајн систем за праћење коцкања. "Без тога ће сва ова ограничења функционисати само на папиру".

У 2023. години број људи у државном регистру зависника од коцкања, којима је забрањен приступ онлајн казину, порастао је са 450 на 3.700, према украјинској комисији за регулисање игара на срећу и лутрије. Међутим, стварна цифра је вероватно много већа, пошто регистар укључује само оне који добровољно дају своја имена или им је то наложио суд.

ПИЛОТИ ТУКУ КА УКРАЈИНСКИМ ПОЛОЖАЈИМА: Земља се диже у ваздух (ВИДЕО)

Главнокомандујући украјинске војске Олександр Сирски биће задужен за забрану коцкања међу војним лицима током рата.

Међутим, Максим Скубенко, извршни директор НВО ВоxУкраине и наредник кијевске 5. одвојене јуришне бригаде, која се сада бори у близини Бахмута, верује да забрана неће успети.

- Забрана би чак могла да погорша ситуацију - рекао је он и додао да илегална казина ионако већ постоје. Боље решење би, каже, било повећање финансијске писмености војних лица.

Иако Скубенко никада није био заинтересован за коцкање на мрежи, он се присетио да је неколико људи у његовој јединици често играло док су служили у Територијалним одбрамбеним снагама у близини Кијева.

- Ипак, нико није играо током борби. Једноставно није било времена - рекао је он.

У свакој јединици мора да постоји човек који зна шта се дешава са војницима, какво је њихово психичко стање, шта читају и шта играју у слободно време - рекао је Скубенко.

- Команданти такође треба да идентификују борце који воде формирање ставова и размишљања у војсци јер остали војници слушају шта они говоре.

Месечне плате украјинских војника крећу се од 30.000 до 100.000 украјинских гривна (УАХ), што је еквивалентно од 700 до 2.350 евра, у зависности од војног чина и борбеног учинка. С друге стране, минимална плата у Украјини је 8.000 УАХ (190 €).

Украјинска влада је 2024. године из државног буџета обезбедила више од 862 милијарде УАХ (20 милијарди евра) за плате војника, што је највећи део трошкова одбране земље које Кијев мора да покрије без стране помоћи.

РУСКА АРМИЈА ЖЕСТОКО УДАРИЛА НА ЛУЧКУ ИНФРАСТРУКТУРУ! Ноћас је горело све и то дословно

Извор: Курир.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube