Најновије

ВЕЛИКИ САВЕЗНИК ОКРЕЋЕ ЛЕЂА УКРАЈИНИ: Неће им више слати оружје

Бундесвер (немачке оружане снаге) више не може да снабдева Украјину оружјем и војном опремом из сопствених залиха, саопштило је немачко министарство одбране, преноси Шпигл.

Украјинска војска (Фото: Министарство одбране Украјине)

„Што се тиче снабдевања из складишта Бундесвера, приближили смо се прихватљивој граници“, рекла је портпаролка министра одбране Кристин Ламбрехт и додала да Бундесвер не може бити додатно ослабљен.

Тако је министарство коментарисало чланак три посланика Бундестага (немачког парламента). Кристијана Клинка (Социјалдемократска партија), Саре Нани и Александра Мулера (Слободна демократска партија). који је објављен као позив на повећање снабдевања Украјине оружјем и војном опремом.

Сматрају да је неопходно „погурати“ одбрамбену производњу, а потенцијал немачке војске „може и треба“ да оде по страни, будући да је „опстанак Украјине у интересу немачке безбедносне политике“.

Канцеларија немачког канцелара Олафа Шолца, коментаришући чланак, позвала се на његове недавне изјаве да Берлин већ испоручује Украјини велику количину наоружања и да је важно да се сукоб не заоштрава, пише лист.

„Узели смо у обзир изјаве парламентараца“, додаје Шолцова канцеларија.

Апел немачких посланика подржале су власти Украјине. Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба написао је на свом Твитеру: „Добро наоружана Украјина је најбоља дугорочна инвестиција у европску безбедност“.

Немачки канцелар Олаф Шолц је више пута одбацио тврдње о недовољној војној подршци Украјини. Он је истакао да је украјинска војска из Берлина добила оружје које још није у употреби у немачким оружаним снагама. Осим тога, канцелар је навео да је Немачка испоручила „све што је имала“: противваздушне и противтенковске системе, мине, „тоне муниције“, вишецевне ракетне системе, самоходне хаубице, противбатеријске радаре.

О стању на фронту у Украјини прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube