Најновије

УБИЦА МОРСКИХ И КОПНЕНИХ ЦИЉЕВА: Какву хиперсоничну ракету развијају Русија и Индија

Руско-индијско предузеће „Брамос“ планира производњу хиперсоничне ракете „БрахМос-НГ“, мултифункционалног оружја намењеног за уништавање како непријатељских бродова, тако и војних објеката. За куповину ове ракете су, како кажу војни експерти, заинтересовани у многим земљама света.

Фото: mil.ru

Руски војни историчар Јуриј Кнутов каже да је концепт производње нове хиперсоничне ракете већ усвојен.

„Узимајући у обзир да ракету производи руско-индијско предузеће које користи веома напредну технологију, хиперсонична ракета ће бити произведена за неколико година“, предвиђа експерт.

Један од директора компаније „Брамос“ Александар Максичев изјавио је да ракета „БрахМос-НГ“ може бити направљена крајем 2027. или почетком 2028. године.

Велико достигнуће

Како каже за Спутњик председник фондације „Основаније“ Алексеј Анпиголов, брзина „БрахМос-НГ“ ће износити не мање од пет маха.

„Ова ракета ће имати млазни мотор и чврсти ракетни појачивач на гориво. Постоји могућност да ће се током њеног развоја применити разна инжењерска и техничка решења која су се већ примењена у производњи руске хиперсоничне ракете „Циркон“, објашњава саговорник, додајући да ће производња ове ракете бити велико достигнуће како за Русију, тако и Индију.

Према његовим речима, носачи овог наоружања могу бити како велики површински бродови, тако и индијске подморнице.

„Није искључено да ће се користити и нека врста руског ракетног система који се се сада користи током лансирања „Калибра“ и других пројектила на територији Украјине“, каже Анпиголов, који очекује да ће димензије ове ракете бити сличне димензијама које има „Калибар“.

„Због чињенице да ће се за хиперсоничне летове трошити много енергије, „БрахМос-НГ“ би могао да има мањи домет у односу на „Калибре“, додаје он.

Убица за морске и копнене циљеве

Према речима стручњака, „БрахМос-НГ“ ће бити намењен за уништавање како морских, тако и копнених циљева.

„Ова ракета је мултифункционално оружје које ће бити намењено за решавање многих борбених задатака. Пре свега, користиће се против непријатељских бродова јер је највећи поморски ривал Индије – Пакистан“, објашњава саговорник.

Осим тога, ова хиперсонична ракета моћи ће, наставља саговорник, да пробије и најслојевитију противничку ПРО и ПВО, као и да нанесе огромне штете војним објектима.

На питање које државе ће бити потенцијални купци нове генерације хиперсоничних ракета „БрахМос-НГ“, Кнутов предвиђа да ће велико интересовање показати земље југоисточне Азије и Африке.

„Малезија и Филипини су показивали интересовање за ову врсту ракета. Осим тога, интерес за куповину овог оружја могле би да искажу и земље као што су Египат, Алжир, Вијетнам и блискоисточне државе“, истиче стручњак.

Говорећи о раду на новој генерацији ракета који су увелико у току, Александар Максичев је прецизирао да ће на авиону Су-30МКИ, уместо једне ракете 'Брамос', моћи ће да се инсталира пет ракета одједном.

„Значајно смо напредовали, одредили смо облик. Ако ове године потпишемо одговарајући споразум, ракета из серијске производње ће бити готова за четири године. Прво ће се правити модели, затим ће се обавити аутономна тестирања и на крају серијска производња. Већ смо завршили одређени део папирологије“, изјавио је Максичев.

Према његовим речима, руско-индијско предузеће „Брамос“ спремно је да испоручује руској војсци суперсоничне ракете.

„Спремни смо да реализујемо такву наруџбину. У данашњим условима, ракете 'Брамос' биле би веома корисне за руску војску“, оценио је он.

Иначе, компанија „Брамос“ је 2022. године закључила први уговор о извозу ракета. Ради се и испоруци пројектила Филипинима у вредности од 375 милиона долара.

„Портфељ поруџбина компаније 'Брамос' данас износи преко шест милијарди долара, приближава се суми од 6,5 милијарди“, рекао је Максичев, истакавши да се компанија нада да ће се повећати и домаће поруџбине – за Оружане снаге Индије.

Подсетимо, заједничко руско-индијско предузеће „Брамос“ (Научно-производно предузеће „Машиностроенија“ и Организација за одбрамбена истраживања и развој Индије), основано је 1998. године и специјализовано за прављење суперсоничних ракета различитог базирања: бродског, подводног, приобалног и ваздушног.

Грчко Министарство спољних послова оптужило је Турску да нарушава јединство НАТО у посебно опасном тренутку. Више о томе сазнајте ОВДЕ.

Извор: sputnikportal.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube