Најновије

ХАМАС ПРИПРЕТИО ИЗРАЕЛУ: Спречићемо их по сваку цену

Палестински Хамас, који влада Појасом Газе, упозорио је Израел да ризикује нови рат уколико дозволи националистима са заставама да марширају кроз Стари град у Јерусалиму у недељу.

Хамас (Фото: Јутјуб)

Шеф Хамасовог одељења за политику и спољне односе Басем Наим апеловао је на међународне владе да притисну Израел да не дозволи заказани марш, који би требало да прође директно кроз средиште муслиманске четврти у Јерусалиму, пренео је Ројтерс.

"Очекујем да су Хамас и остале војне фракције спремне да ураде све што треба да спрече овај догађај, без обзира на то колико ће нас коштати. Одлука је у рукама Израелаца и међународне заједнице. Могу да избегну рат и ескалацију сукоба уколико желе да зауставе овај луди марш", казао је Наим за Ројтерс.

Годишњи Марш застава је прослава изралеског освајања Старог града током шестодневног рата 1967. године.

"Овај марш се може отказати. То је политички корак. Он нема никакве везе са религијом", додао је Наим.

Израел сматра да је цео Јерусалим његов главни град, али тај статус није међународно признат, а Палестинци желе да оснују престоницу у истом граду, подсећа Ројтерс.

Премијер Израела Нафтали Бенет подржао је одлуку безбедносних званичника да дозволе да недељни марш прође кроз капију Дамаска и муслиманску четврт.

Међутим, неки чланови његове коалиционе владе позвали су га да поново размисли о рути и сугерисали да би могло доћи до промене мишљења у последњем тренутку, наводи британска агенција.

О стању на фронту у Украјини прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг/Ројтерс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји