Најновије

ПАШИЊАНОВА ПИТАЊА ПУТИНУ: Да ли је најсавременије руско оружје коришћено у Нагорно-Карабаху?

Премијер Јерменије срешће се сутра с председником Русије, а једна од тема биће и коришћење најсавременијег руског наоружања у борбама у Нагорно-Карабаху.

Искандер-М (Фото: РИА Новости)

У односима Јерменије, Азербејџана, Русије и Турске око рата у Нагорно-Карабаху појавио се нови моменат који може да закомпликује међусобне односе после тешко стеченог мира и доведе званичну Москву у непријатну ситуацију. Фебруарска изјава јерменског премијера Никола Пашињана да се руске ракете „искандер” нису показале као ефикасне и да је експлодирало само око 10 одсто њих – добила је обрт. Азербејџан је пре неколико дана приказао делове две експлодиране ракете, нађене у граду Шуши, и то ракете унапређене варијанте „искандер М”, које користи руска војска и које се не извозе. Због ових ракета Москва је предмет критика да крши међународне обавезе о неширењу ракета домета до 500 километара.

Пашињан за сада није коментарисао нову чињеницу. Он је пре два месеца изазвао велику буру која је покренула нове компликације у унутрашњој политици: довела до директног супротстављања војног врха цивилној власти, а уследиле су и смене начелника и заменика Генералштаба. Овај сукоб ни даље није разрешен: председник Армен Саркисјан није потписао смену начелника, премијер је именовао новог, а на суду је да утврди исправност одлука. Пашињан је после телефонског разговора с Владимиром Путином демантовао своју првобитну изјаву рекавши да није био добро обавештен. Званична Москва, поред тога што је била „увређена” изјавом која њихово оружје квалификује као неефикасно, негирала је да су њихове ракете коришћене у последњем рату у Нагорно-Карабаху, а то је учинила и јерменска војска, потврдивши да су све ракете „искандер” и даље у војним складиштима.

Поставља се питање да ли су ове ракете заиста коришћене или ако нису – коме одговара да се сада појављују остаци експлодираних ракета који директно оптужују Москву. Представљање остатака двеју експлодираних ракета 9М723, које имају домет до 500 километара, увело је Русију на сасвим нови начин у јерменско-азербејџански сукоб око спорне територије, чију независност није признао нико осим Јеревана. Јерменска војска је званично имала само ракете „искандер Е” с дометом до 280 километара, које су приказане на војној паради у Јеревану 2016. године. Давид Тоноjан, министар одбране Јерменије до новембра 2020, у петак је јерменској редакцији Спутњика одбио да каже да ли су током рата у Карабаху коришћени „искандери” – рекавши да неће откривати државне тајне. Тврдећи да на азербејџанску територију није пао ниједан „искандер”, Кремљу је пре два месеца „у помоћ” притекао и азербејџански председник Илхам Алијев, али само како би исмејао Пашињана.

Нове чињенице појавиле су се недељу дана пре сусрета Пашињана и Путина у Москви најављеног за 7. април, као и у тренутку кад је јерменски премијер под притиском опозиције најавио ванредне изборе, вероватно у јуну. Ако је унапређена руска ракета заиста коришћена у борбама око Шуше, онда ће Пашињан поставити одређена питања Путину, јер се испоставило да није био погрешно обавештен. Сусрет ће се одвијати у другачијој атмосфери: биће постављено питање како су „искандери М” стигли у Јерменију. Ако су снимци аутентични, испоставиће се да је Русија имала већу улогу у рату од преговарачке. То би додатно повезало јерменску војску с Москвом, с којом је и сада, а нарочито пре чистки које је Пашињан спровео, у блиским односима. Пашињан би те везе могао и да искористи у оптужбама за покушај државног удара. Партнерство у ОДКБ-у, руска војна база у Јерменији и школовање војног кадра у Русији – свакако су охрабрили јерменску војску да тражи смену Пашињана оптужујући га за издају. Сматра се да они не би тражили оставку премијера да нису за то добили подршку из Кремља.

Ако „искандери М” заиста нису коришћени у последњем рату, поставља се питање како су њихови делови доспели на територију Шуше. Пашињан је потписао мир у тренутку кад је Шуша била пред падом и град је „мирно” предат. „Проналажење” крхотина руских ракета уследило је месецима касније. Спекулише се да су остатке ракете Бакуу могли да предају Турци, и то са територије која је под њиховом контролом у Сирији, где су снимљени ови ПВО системи. Ове ракете су наводно коришћене у елиминисању терориста у околини Идлиба. Ова ситуација захтеваће од Министарства одбране нова разјашњења у којима неће бити довољна досадашња објашњења да су ове ракете толико моћне да је њихова употреба на територији Карабаха беспотребна.

О фијаску америчког суперсоничног наоружања прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји