Најновије

"САМО У ЈАНУАРУ СУ НАМ УБИЛИ 30 ВОЈНИКА" Украјински министар отркио шта се дешава у Донбасу, Руси послали "духове" на границу, падају главе!

Министар иностраних послова Украјине Дмитриј Кулеба оптужио је „руске снајперисте“ за убиство многих украјинских војника од почетка године.

Украјинска војска (Фото: mil.gov.ua)

Према речима Кулебе, ситуација на контакт линији у Донбасу је и даље напета, а украјинским војницима је наређено да не реагују на провокације, док „нажалост, друга страна чини све да их испровоцира“.

„Од 30 украјинских војника који су убијени од јануара 2021. године, многе су убили снајперисти. Пуцање снајпериста је убиство са предумишљајем“, изјавио је он, оптужујући „руске снајперисте“ за смрт украјинских војника.

Украјински министар је нагласио да Украјина не планира офанзиву на Донбас.

„Украјина не планира никакву офанзиву, војну ескалацију или провокацију у циљу решавања сукоба у Донбасу. Улажемо све напоре како би дипломатски и мирним путем решили конфликт“, додао је.

С тим у вези, Кулеба је рекао да Кијев сматра да је мирно решење конфликта у Донбасу могуће на бази Минских споразума, али да у исто време позива Москву да се „више потруди како би они били реализовани“.

„Не преговарамо ван постојећих формата. Мирно решење је очигледно, оно се налази на преговарачком столу и може да се заснива само на Минским споразумима. Трилатерална контакт група и нормандијски формат су много учинили како би детаљно израдили сваку одлуку која треба да буде спроведена и како би сукоб био окончан“, додао је Кулеба.

Министар је апеловао на Русију да „уложи више напора“.

„Чим Москва да 'зелено светло' својим представницима у контакт групи и нормандијском формату, све те одлуке ће бити реализоване. Нема потребе да измишљамо точак, већ да се Москва потруди више како би тај точак почео да се окреће“, истакао је украјински министар.

„Безуспешни позиви Лаврову“

Кулеба је изнео и тврдњу да је покушао да контактира телефонским путем руског колегу Сергеја Лаврова пре неколико месеци, али да му позив није узвраћен. Он сматра да је то један од разлога што Русија и Украјина не воде преговоре.

„Председник Украјине Владимир Зеленски тражио је телефонски разговор са руским лидером Владимиром Путином, али нисмо добили одговор од Москве. Замолио сам за разговор са руским министром иностраних послова пре неколико месеци, али ми он није узвратио позив“, рекао је Кулеба на конференцији за штампу са страним новинарима.

С тим у вези, у Министарству спољних послова Русије су посаветовали Кулеби да се „усредсреди на примену Минских споразума и да у том циљу позове Доњецк и Луганск“.

Шеф украјинске дипломатије је известио и о неуспешним преговорима саветника „нормандијске четворке“ који су одржани у понедељак, оптужујући Москву за одсуство резултата. Како је рекао, „Русија није имала довољно конструктиван приступ“.

ЕУ нема довољно воље за увођење секторских санкција Русији

Кулеба се осврнуо и на онлајн-конференцију министара иностраних послова ЕУ која је одржана у понедељак, рекавши да током свог обраћања није осетио довољно заједничке воље партнера за увођење секторских санкција Русији.

Како је рекао, разлог што није осетио њихову вољу је можда чињеница да су га министри слушали путем видео-везе, а не уживо.

„Али сам желео да они схвате и пренео сам током обраћања да персоналне санкције против Русије раде посао, али не помажу да се та земља 'демотивише' од даљих агресивних акција“, истакао је Кулеба.

Украјински министар спољних послова је раније изјавио да је предложио министрима спољних послова Европске уније постепени план за обуздавање „даље ескалације од стране Руске Федерације“, чији би основни елемент била припрема новог пакета секторских санкција.

Највеће војно размештање руске војске на украјинским границама икада! 50.000 војника спремно. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји