Најновије

НАТО СЕ ПРИПРЕМА ЗА СУКОБ НЕСАГЛЕДИВИХ РАЗМЕРА: Европа мора бити спремна

Не желим никога да плашим, али рат више није ствар прошлости. Наредне две године ће бити одлучујуће. Ово звучи поражавајуће, посебно за млађе генерације, али морамо се психички припремити за долазак нове ере, каже пољски премијер Доналд Туск.

Европа мора да се спреми за рат против Русије, упозорио је у петак актуелни пољски премијер и некадашњи шеф Европског савета, Доналд Туск. Он је нагласио да је ЕУ ушла у "предратну еру", те да ће наредне две године бити кључне. 

Без претеривања

Турск је у интервјуу за пет европских медија, укључујучи и пољску "Газету виборчу", рекао да је нова, ратна ера већ стигла. 

- Живимо у најкритичнејм времену од краја Другог светског рата. Наредне две године ће бити одлучујуће - изјавио је Туск 
Како је додао, опасност од рата је итекако стварна.

- Не желим никога да плашим, али рат више није ствар прошлости. Ово је реално и у ствари је почело пре више од две године. Оно што тренутно највише узнемирује јесте да је буквално сваки сценарио могућ - истакао је Туск.

Према његовим речима, то није претеривање, већ реална опасност. 

- Разумем да ће ово звучати поражавајуће, посебно за млађе генерације, али морамо се психички припремити за долазак нове ере. Предратне ере. Не претерујем - казао је Туск. 

Пољски премијер је нагласио да нико у Европи неће моћи да се осећа безбедно, ако ЕУ не обезбеди довољно оружја Украјини да та земља не би била поражена.

- Наш главни задатак треба да буде да заштитимо Украјину од руске инвазије и одржимо Украјину као независну и целовиту државу. Данас је њена ситуација много тежа него пре годину дана, али и много боља него на почетку рата - навео је Туск. 

Он је, такође, позвао на неговање трансатлантских веза.

- Потребан нам је снажан савез са САД. Наш задатак је да негујемо трансатлантске везе, без обзира на то ко ће бити следећи председник Сједињених Држава - рекао је Туск.

Ипак, пољски премијер каже да ЕУ устовремено мора бити независнија од НАТО и самодовољна у смислу одбране, а све то зарад Америке. 

-  Бићемо привлачнији партнер за Сједињене Државе ако будемо самодовољнији у одбрани - закључио је Туск. 

Потпуна бесмислица

Коментари премијера Пољске долазе само дан након што је руски председник Владимир Путин одбацио западне тврдње да ће његова земља после Украјине напасти ЕУ, назвавши их бесмислицама. 

- Западне тврдње да ћемо после Украјине напасти Европу има за циљ застрашивање сопственог становништва само да би им избили новац из џепа. Амерички сателити у источној Европи немају разлога за страх. Приче о потенцијалном руском нападу на Пољску, Чешку Републику или балтичке државе представљају пропаганду влада, које настоје да уплаше своје грађане да би наметнули додатне трошкове људима и натерали их да носе тај терет на својим плећима - нагласио је Путин.

Према његовим речима, НАТО се шири према границама Русије, а не обрнуто. 

- Дошли су тачно до наших граница... Јесмо ли ми отишли преко океана до граница Сједињених Држава? Не, они нам се приближавају и пришли су веома близу. Русија само штити свој народ на њеним историјским територијама - навео је руски председник. 

Колоне НАТО опреме пролазе кроз Словачку 

НАТО пакт убрзано преноси војну опрему и технику на украјинску границу. Колоне борбених возила, тенкова и међу којима су и амерички "абрамси" и немачки "леопарди", као и остале војне опреме примећене су у источном словачком граду Прешов. 

Становници тог места наводе да се војне колоне свакодневно туда крећу, те да преко Мађарске, Словачке и Пољске иду ка граници са Украјином. Мештани Прешова, на основу тога закључују да је рат заиста близу.  

Пољска суспендовала споразум о наоружању

Председник Пољске Анџеј Дуда потписао је у петак закон о суспензији споразума о конвенционалним оружаним снагама у Европи, који је потписан у новембру 1990. године, а чији је циљ био да смањи постојеће офанзивно наоружање држава чланица НАТО и бивших земаља Варшавског пакта.

- Суспензија овог документа ће значити да Република Пољска неће бити у обавези да спроводи његове одредбе - навео је Дуда.

Тај документ је био један од конкретних показатеља краја Хладног рата јер су се два блока сагласила да поштују ограничења у погледу броја војне опреме, попут тенкова, борбених возила, авиона и муниције стационираних у Европи.

КАКАВ ПРЕОКРЕТ: Форбс прогласио дебакл британског "челенџера 2" у Украјини

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube