Најновије

Главни руски безбедњак упозорава: Прети катастрофа и нови грађански рат

Авганистану прети катастрофа и нови грађански рат ако нове власти не успеју да нормализују ситуацију, изјавио је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев.

Патрушев (Фото: РИА)

„Ако нове власти у Кабулу не успеју да нормализују ситуацију и ако међународна заједница не пружи ефикасну подршку авганистанском народу – догађаји би могли да се развијају по катастрофалном сценарију, укључујући нову рунду грађанског рата, опште сиромаштво становништва и глад. У Авганистану се данас развија невиђено тешка ситуација, како у војно-политичком, тако и у друштвено-економском смислу“, упозорио је Патрушев на састанку секретара Савета безбедности земаља ЗНД у Москви.

Такође је додао да је неопходно спречити могуће покушаје Сједињених Америчких Држава и њихових савезника да се учврсте на простору Заједнице независних држава.

„Посебно је важно спречити да Авганистан поново постане полигон за непромишљене геополитичке авантуре спољних играча. Имам у виду пре свега покушаје САД и њихових савезника да се под изговором погоршања ситуације у тој земљи учврсте у региону, укључујући и простор ЗНД. Такве иницијативе треба сузбијати у складу са одлукама које су већ донете на највишем нивоу“, нагласио је Патрушев.

Талибани су 6. септембра објавили да је и Панџшир, последња од 34 авганистанске провинције, прешао под њихову контролу. Следећег дана објављен је састав привремене владе Авганистана: на њеном челу је Мухамед Хасан Ахунд, који је током прве владавине Талибана био министар спољних послова и налази се под санкцијама УН.

Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји