Најновије

ПРВО ГАЂАЊЕ ''ПАНЦИРА'' У СРБИЈИ: Заједничко дејство топова и ракета (ВИДЕО)

Завршене српско-руске вежбе „Словенски штит” и „БАРС 21”, почеле припреме за вежбу „Србија-НАТО 22” која ће се одржати следеће године.

Панцир-С (Фото: РИА Новости)

У Србији су завршене две војне вежбе с Русима, а истовремено су почеле припреме за вежбу са НАТО-ом која ће се одржати следеће године. Припадници руских јединица противваздухопловне одбране увежбавали су се с колегама из Војске Србије у оквиру вежбе „Словенски штит 21”.

Како је објављено из рзуских извора, након почетног увежбавања на аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић” у Батајници, српски и руски војници су „панцирима” извели марш на полигон „Пасуљанске ливаде” у широј околини Ћуприје.

Оно што је посебно занимљиво је то што је Министарство одбране Србије у званичном саопштењу навело да је на овој вежби изведено гађање, овог пута не само топивима - већ и ракетама „панцира”. Гађање из топова овог моћног система је већ извођено на полигонима у Србији, али ракетама земља–ваздух није.

Наиме, за таква гађања потребни су велики полигони попут оног у Шабли у Бугарској, на обали Црног мора, где ракеташи Војске Србије већ деценију изводе гађања. Међутим, у Србији су извођена гађања циљева у ваздуху лакшим ракетним системима као што су „стрела 2М”, па се претпоставља да су ракетама „панцира” гађани циљеви на мањој даљини и висини.

Истовремено, завршена је и вишедневна вежба „БАРС 21” (Братство авијатичара Србије и Русије), током које се увежбавали пилоти авиона и хеликоптера. Коришћени су ваздухоплови Војске Србије којима располажу обе армије, као што су ловачки авиони „миг 29”, хеликоптери Ми-17 и, ове године први пут, Ми-35 познати као „летећи тенкови” којима су извршена бојева гађања циљева на земљи.  У свакој летелици биле су мешовите српско-руске посаде које су полетале са војних аеродрома у Батајници и Лађевцима код Краљева.

У Србији тренутно борави заменик команданта Ваздушно-космичких снага Оружаних снага Руске Федерације генерал-пуковник Јуриј Грехов, који се у четвртак срео с министром одбране Небојшом Стефановићем. Он је присуствовао делу вежби „Словенски штит” и „БАРС 21”.

Баш ових дана Србију је обишла и делегација Команде здружених снага НАТО-а из Напуља, коју је предводио контраадмирал Лери Легри, помоћник начелника штаба за операције. Разлог њихове посете је припрема вежбе „Србија–НАТО 22”, која ће се одржати следеће године, а која је овим поводом први пут најављена у саопштењу Војске Србије.

Делегација алијансе је у бази „Југ” код Бујановца присуствовала припремној конференцији вежбе. На конференцији су учествовали и представници јединица из Грчке, Италије, Мађарске, Немачке и Турске које ће учествовати на заједничкој вежби „Србија–НАТО 22”.

Иначе, ова вежба је иницирана током састанка председника Србије и врховног команданта ВС Александра Вучића с председавајућим Војног комитета НАТО-а маршалом Стјуартом Пичем 2019. године у Београду. Предвиђено је да се вежба, чије су теме планирање и извођење операције очувања мира и противтерористичке операције, изведе у октобру следеће године.

Шта је у Вашингтону договорено за тзв. косовску војску, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји