Најновије

РАТ СЕ НАСТАВЉА - НОВЕ ВАРНИЦЕ У ХАРКОВУ! Зеленски открио који регион је стратешки приоритет Украјине и Русије

Украјинске и руске снаге воде тешке борбе у различитим деловима Украјине, док се данас приводе крају референдуми у самопроглашеним Доњецкој и Луганској Народној Републици и областима Херсона и Запорожја, украјинским територијама које намеравају да се припоје Русији.

Фото: Flickr

Украјински председник Володимир Зеленски саопштио је да је регион Доњецка на истоку земље и даље главни стратешки приоритет његове земље, али и Русије, са борбама које се воде за неколико градова док руске трупе покушавају да напредују ка југу и западу, наводи британска агенција Ројтерс.

Дошло је и до сукоба у области Харкова на североистоку, који је био фокус украјинске контраофанзиве овог месеца.

Украјинске снаге су наставиле са напорима да ставе ван употребе четири моста и друге речне прелазе како би пореметиле линије снабдевања руских снага на југу.

Јужна команда Оружаних снага Украјине саопштила је у уторак да је у њеној контраофанзиви на Херсон непријатељ изгубио 77 војника, шест тенкова, пет хаубица, три противваздушна система и 14 оклопних возила.

Ројтерс наводи да није могао независно да провери ове извештаје са ратишта.

Москва верује да ће припојити области Херсона, Луганска, Доњецка и Запорожја, на истоку и југу, које чине око 15 одсто Украјине, након изјашњавања на референдуму које су тамо организовале проруске снаге.

Ниједна од ових области није у потпуности под контролом Москве и борбе су у току дуж целе линије фронта, а украјинске снаге извештавају о даљем напредовању откако су раније овог месеца поразиле руске трупе у у Харковској области, наводи британска агенција.

Гласање о придруживању Русији почело је у петак у тим регионима и требало би да се заврши данас, а руски парламент би могао да одобри придруживање за неколико дана.

Кијев и већина земаља одбацили су ове референдуме и обећали да неће признати његове резултате, преноси Ројтерс.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји