Најновије

ЗАГРМЕО „ПАНЦИР С”: Моћни руски ПВО систем на војној вежби у Србији

Министарство одбране Русије саопштило је да су ракетно-артиљеријске јединице Русије и Србије, наоружане противавионским ракетним системима „Панцир С“ извеле марш у дужини од 170 километара на полигону „Пасуљанске ливаде“, у оквиру заједничких војних вежби „Словенски штит 2021“, а како је прецизирано, јединице су одрадиле - промену положаја.

"Панцир С1". (Фото: ria.ru)

Војна вежба „Словенски штит 2021“ представља наставак војне и војно-техничке сарадње коју Србија има са Руском Федерацијом, а учешће ПВО система „Панцир” велики је искорак и значајно је за обученост наших јединица, оцењује војнополитички коментатор Владе Радуловић. Он подсећа да је Србија од Руске Федерације већ купила систем „Панцир С1“.

ПВО систем Панцир на вежби у Србији

- Реч је о трупном систему ПВО који је суштински конципиран да, пре свега, чини заштиту система дугог домета, по принципу система из породице С300 или С400. Овај систем омогућава ефикасно дејство противваздухопловним ракетама на даљинама до 20 километара и висинама до 15-ак километара и који поседује топ калибра 30 милиметара, што му омогућава дејство по циљевима на земљи. Иако сам „Панцир“ има дугу традицију развоја, још од половине деведесетих година, оно што је интересантно када говоримо о овој вежби је да ли је из Руске Федерације допремљен исти „Панцир“ какав имамо, или ће наша војска сада има прилику да вежбе изводи на мало унапређенијој верзији овог система „Панцир С1М”, који је недавно представљен на руском форуму „Армија 2021” и који има нешто боље карактеристике од овог који се већ налази у оружаним снагама Србије - објашњава Радуловић.

Новија верзија „Панцира” има већи домет самих ракета, указује Радуловић, па је он тако по даљини повећан на неких 30 километара, док је дејство ракетама по висини повећано на око 18 километара.

- На основу неких информација развијена је и посебна породица подкалибарних ракета којима се успешно дејствује по дроновима, односно малогабаритним, споролетећим беспилотним летелицама, па је и то додатна предност овог новог система, као и нешто модификованији радар у односу на онај који поседује верзија „Панцир С1”. У том смислу је за нас интересантно видети да ли је на овим вежбама присутна верзија „Панцира С1М” и да ли ће наши момци имати прилику да мало то средство опслужују и размене искуства са руским колегама, али и да се можда припремимо и за долазак овог система, имајући у виду да смо у медијима, након руског форума „Армија 2021”, између редова имали најаве да ће нешто од система наоружања и војне опреме из Русије доћи у оружане снаге Србије, односно да ћемо наставити са процесом модернизације наших оружаних снага - примећује Радуловић.

Велики искорак

У сваком случају која год верзија „Панцира“ да учествује у вежбама „Словенски штит 2021“, чињеница је да је доласком овог система у систем наше противваздушне одбране направљен велики искорак.

- Иако је то на претходним вежбама било најављено, ми до сада нисмо имали прилику да видимо гађање противваздухопловним ракетама. Од тога се одустало и видели смо само бојево гађање топовима калибра 30 милиметара. Тако да код тог сегмента нисмо могли да видимо дејство „Панцира“ у пуном капацитету, али су ове вежбе итекако значајно искуство нашој војсци, тим пре јер говоримо о сегменту трупне ПВО која нам је најзначајнија у погледу даљег развоја система противваздухопловне одбране. Реч је о значајном искораку и очекујем да се на томе не стане, већ да што је пре могуће видимо и системе ако не дугог, оно бар средњег домета, како бисмо и тај сегмент осигурали - закључује Радуловић.

Подсетимо, руска војска је у Србију пребацила једну батерију противракетног система „Панцир С“ која учествује у руско-српским војним вежбама „Словенски штит 2021“ и који је размештен на територији аеродрома Батајница, а главни задатак ове батерије јесте да обавља улогу противваздухопловне одбране и да осигурава безбедност ове авио-базе. Како је најављено, руски и српски војници ће током вежби, између осталог, извршавати борбене задатке откривања, праћења, класификације и уништавања ваздушних циљева условног противника.

EУ српској деци: Мораћете да ме заволите! Више о томе ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји