Најновије

ПРАВАЦ ДЊЕПАР - СЦЕНАРИО РУСКОГ ОСЛОБАЂЊА УКРАЈИНЕ: Руска војска упада у Кијев и проглашава нову Украјину

Руски труст мозгова "Валдај клуб", који наводно има везе са званичном Москвом, објавио је сценарио како би могао да изгледа рат Русије са Украјином.

Aрмата (Фото: Mil.ru)

Руска војска би брзим освајањем стратешких места до реке Дњепар, укључујући Кијев, заправо формирала нову украјинску државу која би била проруски настројена. Тај је сценарио објавио Иван Тимофејев, шеф "Валдај клуба", али је нагласио да су шансе за овај рат врло мале.

Он истиче да ниједна страна не жели рат, односно да би трошкови за Москву били много већи од предности коју бу Русија стекла.

Према његовом сценарију, после изненадног и одлучног напретка руске војске разбија се отпор Украјинаца на истоку земље.

"Руси потискују украјинске снаге према реци Дњепар. После тога тенкове и моторизоване јединице прати ваздушна и артиљеријска подршка. Главни циљ инвазије било би заузимање Кијева, као и стабилизација фронте на Дњепру и проглашење нове украјинске државе са средиштем у Кијеву коју би признала Москва", истиче Тимофејев.

"То би значило да би постојале две украјинске државе, односно да је земља подељена на две републике, једну западну, другу проруску. У тој инвазији Запад се не би директно мешао", предвиђа он.

Тимофејев је, са друге стране, нагласио са којим би се све проблемима суочила Москва, и због чега је тај рат заправо лоша идеја. Како истиче, рат би се највероватније одужио. Друго, Запад би променио став и наоружао би Украјину. Москва би се нашла у дипломатској изолацији, и њена економија би потонула због нових санкција. Такође, чак би можда било тешко Москви да контролише исток Украјине, односно лојалност становништва Русији није предвидива. "Валдај клуб" сматра да могућност избијања рата може бити кориснија за обе стране више него сам рат, односно да заправо нико није заинтересован за прави конфликт.

Извор: Јутарњи лист

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји