Најновије

Откривено шта се крије иза најновијег смртоносног напада Израела на Сирију (ВИДЕО)

Недавни израелски напади на Сирију били су усмерени на инсталацију где су се састајали ирански званичници како би унапредили програме за развој беспилотних летелица или пројектила, известио је Ројтерс позивајуц́и се на више извора.

Фото: Јутјуб

Пројектили су погодили вишеспратницу у високо обезбеђеном насељу Кафар Соуса у Дамаску и неколико војних положаја на периферији главног града.

Извор близак сиријској влади рекао је Ројтерсу да су напади били усмерени на окупљање сиријских и иранских техничких стручњака за производњу дронова. Неименовани извор је навео да ниједан високоранигирани Иранац није убијен.

- У нападу је погођен центар у којем су се састајали, као и стан у стамбеној згради. Погинули су један сиријски инжињер и један ирански званичник, не високог ранга – рекао је извор. Државна Сиријска арапска новинска агенција (САНА) саопштила је да је петоро људи, укључујуц́и четири цивила, убијено, а најмање 15 рањено у ударима.

Други извор, који је разговарао са сиријским безбедносним особљем упознатим са догађајем, рекао је да су Иранци присуствовали састанку техничких стручњака у иранској војној бази у подруму зграде Кафар Соуса. Он је рекао да је један од убијених био грађевински инжењер сиријске војске који је радио у сиријском центру за научне студије и истраживања.

У међувремену, регионални безбедносни извор рекао је Ројтерсу да је инжењер Корпуса исламске револуционарне гарде (ИРГЦ) укључен у ирански ракетни програм тешко рањен у нападима и пребачен у болницу у Техерану, док су друга два припадника Гарде средњег ранга на састанку остала неповређена.

Други извор, регионални обавештајни званичник упознат са нападима, рекао је да је мета била део тајног програма производње вођених пројектила који води ИРГЦ. Трећи регионални извор који зна за напад и његову мету, рекао је да су гађани званичници Ирана и Хезболаха.

Удари су били највец́и напад Израела на Сирију ове године. Иран, Русија и Либан су међу ретким земљама које су осудиле ничим изазван напад.

Недавни напади су очигледно били део израелске војне кампање "Рат између ратова", која има за циљ да потисне Иран и његове савезнике из ратом разорене земље, као и да их спречи да развију своје офанзивне способности.

ШВИТКИН УПОЗОРАВА: Запад би могао да постане директан учесник у сукобу у Украјини

Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји