Најновије

ТЕРОРИСТИ ИЗ СИРИЈЕ СПРЕМНИ ЗА УКРАЈИНУ: Обучени у Ел Танфу

Сједињене Државе могле би да пребаце терористе из Сирије у Украјину да се боре на страни Кијева јер тамо понестаје људи за борбу против Русије – све је више Украјинаца који неће да ратују против братског руског народа, кажу за Спутњик руски експерти.

Џихадисти (Фото: Јутјуб)

Председник Сирије Башар Асад у интервјуу за Спутњик упозорио је да, иако Дамаск нема доказе, потпуно је очекивано да Вашингтон може да пребаци сиријске терористе у Украјину ради конфронтације са Русијом.

Припремали терористе у бази Ел Танф

Према његовим речима, власти Сирије располажу информацијама да су САД припремале терористе на територији војне базе Ел Танф. Он је додао да је несумњиво да се на подручју ове базе налази терористички камп у ком се налази на тесетине хиљада терориста са породицама.

Сиријски председник се осврнуо и на чињеницу да Запад наоружава сиријске милитанте, истакавши да се то веома активно одвија и да кријумчарење и препродаја западног оружја из Украјине, у том контексту, неће имати већу улогу.

„На пример, Француска је послала терористима најновије противтенковске ракетне системе. Несумњиво по америчком налогу. САД су им доставиле савремене и напредне ПВО ракете. Терористи располажу сателитима. Шта значи цурење малих залиха оружја? Ништа. Имају све, они су алтернативна војска САД и осталих чланица НАТО”, изјавио је Асад.

Американци пребацују милитанте

Како каже за Спутњик шеф евроазијског аналитичког клуба Никита Мендкович, Сједињене Америчке Државе пребацују милитанте са Блиског истока и Сирије на територију Украјине јер Вашингтон у борби против Русије рукама Украјинаца нема више довољно бораца за остварење својих циљева.

„Расте број Украјинаца који нису вољни да гину у борби против братског руског народа за марионетски режим у Кијеву. Зато већ дуже време траје пребацивање милитаната са Блиског истока и Сирије на територију Украјине. Није тајна да се још 2015.године при Министарству унутрашњх послова Украјине појавио такозвани батаљон Шеика Мансура у ком су се борили милитанти терористичке организације ДАЕШ из Сирије. Ово је била дугорочна војна формација направљена од екстремичких муслимана“, објашњава саговорник Спутњика.

Према речима Мендковича, на територију Украјине се пре свега пребацују милитанти из терористичке организације ДАЕШ.

„Осим њих, пребацују се и друге радикалне групе које се боре против народа Сирије, укључујући и организацију Ахрар ел шам. Људи који се налазе у овим организацијама су углавном староседеоци земаља Блиског истока, Централне Азије и региона Кавказа. Они су на територији Сирије водили борбу против легитимне власти. Међутим, Американци их сада користе у другом правцу – у борби против Русије. И њих су из Сирије преко Одесе пребацили у Украјину.

Многи су већ добили фиктивне украјинске пасоше“, констатује стручњак.

Наоружање из складишта НАТО

Није искључени ни, како напомиње стручњак, да терористи, пре него што их пребаце у Украјину, пролазе обуку с америчким и британским инструкторима, где их уче како да делују у складу са правилима прихваћеним у НАТО трупама.

„Међутим, на територији Украјине, ови терористи се, заједно са осталим плаћеницима, налазе у јединицама украјинске војске. Поред њих, против Русије и украјинског народа на страни Украјине, иако то званично нико не признаје, активно се боре и амерички, британски и пољски војници“, објашњава наш он.

На питање који су задаци терориста у сукоба у Украјини и ко их опрема оружјем, Мендкович каже да милитанти извршавају сличне задатке као и украјинска војска.

„Постоји могућност да се терористе због њиховог искуства током сукоба могу да користе као део диверзантских извиђачких група за продор дубоко на територију коју контролише Русија. Што се тиче оружја, све оружане групе на територији Украјине наоружане су оружјем из складишта НАТО. Јер, признавали то на Западу или не, борбена дејства у Украјини против Русије води Алијанса уз помоћ међународних плаћеника, сопствених трупа али и чланова терористичке организације ДАЕШ које већ дуго користи за дестабилизацију ситуације у Сирији“, објашњава стручњак.

Према речима председника Сирије Башара Асада, екстремисти нису отишли у Украјину да би учествовали у верском рату, јер се тамо не води такав рат, већ су тамо пребачени уз помоћ Вашингтона. Он је додао да терористе такође повремено шаљу да врше терористичке акте против сиријске војске.

Директан сусрет Вагнера и украјинске војске погледајте ОВДЕ.

Извор: sputnikportal.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји