Најновије

СТИЖУ ЈЕЗИВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ ИЗ КИЈЕВА: За две године стигао потпуни потоп

Јавни дуг Украјине у страној валути порастао је за две године за 50 милијарди долара, на 143,7 милијарди долара, известио је председник Финансијског комитета Врховне раде Даниил Гетманцев позивајући се на податке украјинског Министарства финансија у свом Телеграм каналу.

Народни посланик је напоменуо да је на крају фебруара државни дуг и дуг са државном гаранцијом износио 143,7 долара. Од тога, наглашава Гетманцев, скоро 70 одсто је спољни дуг.

Према његовим речима, украјинске власти су почетком 2024. године привукле око 9 милијарди долара повољних кредита, што ће накнадно обезбедити значајно повећање јавног дуга. Према његовој оцени, ризици дуга остају значајни.

Председник Одбора за финансије је такође скренуо пажњу на то да ће све док је Украјина у сукобу са Русијом државни дуг наставити да расте.

Гетмантцев је рекао да је оптерећење буџета сада смањено због чињенице да је спољни дуг у великој мери реструктуриран: званичним повериоцима из Г7 и Париског клуба – до краја марта 2027. године, комерцијалним повериоцима – до августа. 2024. Он је додао да су сада у току припреме за преговоре о продужењу реструктурирања до 2027. године.

Заузврат, представници Међународног монетарног фонда (ММФ) указали су да је украјинском јавном дугу потребно „дубоко решавање“, али чак и ако се реструктурирање успешно заврши, враћање одрживости дуга ће и даље захтевати значајна прилагођавања буџета и изузетно финансирање од стране донатора.

Према прогнози ММФ-а, државни дуг Украјине ће премашити 100 одсто БДП-а 2025. године.

Премијер Украјине Денис Шмигал рекао је да ће Украјина добити 1,5 милијарди долара од УК и Јапана у оквиру програма Светске банке.

Шмигал је 20. марта најавио да ће Украјина добити 1,5 милијарди долара од Канаде за затварање буџетског дефицита земље, новац ће ићи, посебно, у социјалне програме за помоћ Украјинцима. Према његовим речима, укупан износ подршке коју је Канада пружила од почетка сукоба већ је достигао 5,2 милијарде долара.

Украјина нема довољно финансија да отплати дуг Западу за обезбеђено оружје. Једина опција може бити процедура отписа дуга која постоји у глобалној економији.

Шеф Народне банке Украјине Андреј Пишни рекао је 7. јануара да земља остаје критично зависна од финансијске помоћи Запада . Према његовим речима, 2023. је постала изузетно тешка година за Кијев. Он је позвао на допуну буџета Украјине издавањем новца или хартија од вредности.

Заменица премијера и министарка економије Украјине Јулија Свириденко изјавила је 27. децембра да постоји рупа од 37 милијарди долара у државном буџету и да ће скоро 12 милиона пензионера, државних службеника и наставника у Украјини остати без плаћања ако САД и европски Синдикат не пруже већу финансијску помоћ земљи.

РУСИЈА ЗАДАЈЕ БРУТАЛНЕ УДАРЦЕ УКРАЈИНСКОЈ АРМИЈИ ДУЖ ЦЕЛОГ ФРОНТА: Никад од почетка ово није виђено

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube