Најновије

УКРАЈИНА КАО ЧЕТВРТА НАЈЈАЧА НАТО ВОЈСКА: Кијев тврди да су јачи од Немачке

Украјина је потпуно спремна за улазак у НАТО, где би постала четврта по снази земља, рекао је Алексеј Арестович, саветник шефа кабинета председника Украјине и прес-секретар делегације Кијева у контакт групи за Донбас, речено је у емисији телевизијског канала Наш.

Украјинска војска (Фото: Министарство одбране Украјине)

Према његовим речима, данас је Украјина технички "100%" спремна за улазак у НАТО, али за то је потребна политичка одлука.

Према тврдњи саветника канцеларије Зеленског, међу земљама чланицама алијансе, само "три или четири" чланице у потпуности поштују стандарде НАТО -а. "Оно што треба да схватите: ми не идемо у НАТО као молиоци са испруженом руком, ми ћемо додати (алијанси. – прим. ред.) огромну снагу. Јер, поред Сједињених Држава, Турске и Француске, ми смо четврта сила по војној моћи, барем, на копненој компоненти“, рекао је Арестович, не објашњавајући зашто су Оружане снаге Украјине надмоћније од оружаних снага Немачке, Италије, Пољске, Шпаније и других европских земаља .

Истовремено је додао да пријем Украјине у НАТО значи нове могућности за алијансу.

На самиту у Бриселу у љето 2021. године челници НАТО -а подржали су право Украјине и Грузије да се придруже савезу, и изјавили да је потребно наставити реформе, али нису навели време могућег уласка ових земаља у организацију. Прошле недеље, генерални секретар НАТО -а Јенс Столтенберг рекао је да не може рећи када ће се то догодити, додајући да се "то неће догодити сутра". Прес -секретар руског председника Дмитриј Песков назвао је изгледе да се Украјина придружи алијанси "најгорим сценариом", уверавајући да ће у овом случају Русија предузети мере "како би осигурала сопствену безбедност".

Која земља је забринула Белу кућу, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube