Најновије

Сукоби у Триполију, пуцњи у центру града (ВИДЕО)

У главном граду Либије, Триполију, данас су избили сукоби.

До сукоба је дошло када је нови премијер Фати Башага, изабран у парламенту, дошао у скупштину да и формално преузме функцију од противничке администрације која је одбила да преда власт.

Новинари Ројтерса у Триполију рекли су да су се чули пуцњи, а телевизија "Ал-Хадат" објавила је видео снимке на којима се виде борбе у центру града и у луци.

Насиље је почело када је Башага ушао у град током ноћи, праћен оружаном пратњом.

Из његове канцеларије саопштено је да ће он обављати дужности из главног града.

Башагин избор у марту довео је до размирица између две ривалске владе, које обе тврде да имају легитимитет и свака има подршку у наоружаним групама у Триполију и западној Либији, због чега се појавио страх да би двогодишњи мир могао ускоро да се заврши.

Ројтерс додаје да је у Либији било углавном небезбедно откако је 2011. године НАТО подржао устанак у којем је свргнут Муамер Гадафи, а онда су Гадафијеви ривали поделили на источне и западне фракције, пре него што је дошло до примијра 2020. године.

Премијер владе националног јединства Абдулхамидал-Дбејбах одбацио је гласање скупштине, рекавши да његова администрација и даље има легитимитет и да ће предати власт само након избора.

О евакуацији '’Азова'’ прочитајте ОВДЕ.

Извор:Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји