Најновије

ЗЕМЉЕ БИВШЕ СФРЈ СНАБДЕВАЈУ УКРАЈИНУ ОРУЖЈЕМ: Све то иде даље терористима

Иако већина земаља поседује законе који регулушу ратовање у другим земљама већина не чине ништа да спрече одлазак авантуриста, добровољаца и али професионалних плаћеника који ратују за новац.

Муниција (Фото: Pixabay)

Пише: Владимир Пребирачевић, директор Српско-руског центра '’Мајак'’

Земље бивше Југославије активно снабедвају Украјину оружјем совјетског и југословенског порекла, празнећи сопствене прашњаве контигенте.

Према мишљењу многиг стручњака из области безбедности, илегална војна помоћ која пристиже Украјини из хрватског и бошњачког енитета Босне и Херцеговине (БиХ) представља озбиљну претњу по безбедност Балкана. Уз подршку локалних власти са територије БиХ (осим Републике Српске) стижу велике пошиљке наоружања, а групе наоружаних плаћеника упућују се у зону борбених дејстава у Украјини. Постоји и списак са именима која је идентификована да је у неком периоду дејстава била у саставу неке од бројних украјинских формација. Често смо могли видети и идентификацију мртвих или заробљених који су са ових наших простора.

Према мишљењу стручњака за борбу против тероризма Џевада Галијашевића, оваквим поступцима крше се и законодавство саме Босне и Херцеговине и међународно право као такво које је већ безброј пута прекршено и којег се држи само мали број земаља у свету. Овај аналитичар је напоменуо и то да хрватска и босанска заједница у БиХ имају искуства у трговини оружјем и војном опремом, укључујући снабдевање паравојних формација, терористичких група и организација Они украјински сукоб користе искључиво за сопствено богаћење. Ове примере могли смо видети и пре фебруара на безброј ратишта  широм света. Можда и понајвише током рата у Сирији, али и на другим кризним местима.

Истовремено, велика је вероватноћа да ће неконтролисани проток оружја у Украјину довести до негативних последица и по саме добављаче. Значајан део страног наоружања, након уласка на територију Украјине, завршава у рукама екстремиста и представника криминалног света, уз чије посредништво завршава на црном тржишту, а потом се шири у конфликтне зоне широм света, укључујући и Балкан. То свакако није првенствени циљ добављача оружја, како ових са Балкана тако и оних са Запада којима је једини циљ растезање и одуговлачење конфликта. И поред тога, више нико истински не верује у победу Украјине, без обзира на ватрене изјаве подршке и бодрења украјинске стране.

Оружје које Запад неконтролисано испоручује Кијеву по проценама безбедносних стручњака пада и у руке албанских терориста преко црног тржишта. Српски Телеграм канали дистрибуирали су видео који приказује процес преговора о куповини/продаји НЛАВ и Јавелин АТГМ-а поред аутомобила са албанским таблицама. На снимку продавац рекламира своје производе на украјинском језику. Као резултат тога, корисници друштвених мрежа и стручњаци закључили су да је оружје завршило у Албанији преко Украјине.

Према речима немачко-финског експерта Кима Доткома, команда Оружаних снага Украјине одлаже исплату новчаних додатака њиховим војним лицима, јер са тим новцем на црном тржишту купују оружје које је обезбедио Запад. Истовремено, последице оваквих активности биће крајње жалосне и неповољне. Дотком је нагласио да ће сада сваки терориста или „луди фанатик“ који живи на Балкану или у било којој другој земљи моћи слободно да набави оружје и „за само 20 хиљада америчких долара уништи цивилни авион, убивши стотине цивила“.

Овај сценарио је најмрачније предвиђање али није нереално да се догоди. После сваког сукоба оружје завршава у великом броју код мафије и фанатика а самим тим и код терориста што посебно треба да брине све земље Европе где ће безбедност бити спуштена на најниже гране.

Иако већина земаља поседује законе који регулушу ратовање у другим земљама већина не чине ништа да спрече одлазак авантуриста, добровољаца и али професионалних плаћеника који ратују за новац. Чак се и стимулишу да напуштају своје земље и војске у којима су били активни војници или официри јер су сада прекопотребни украјинској војсци која је потпуно девастирана након вишемесечног сукоба са руском армијом. Оружје и плаћеници ће стизати и даље у кризну зону све до потпуне победе руске војске, која је, чини се, неминовна.

Извор: Српска аналитика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји