Најновије

АМЕРИКА И ИЗРАЕЛ ОБЕЋАЛИ: Ускратиће нуклеарно оружје Ирану

Лидери Сједињених Америчких Држава и Израела обећали су данас да ће ускратити Ирану могућност да има нуклеарно оружје, укључујући и могућу употребу "свих елемената националне моћи" доступних Вашингтону, наводи се у заједничком саопштењу.

САД и Израел (Илустрација: Амбасада САД у Израелу)

У документу, које ће касније током дана у Јерусалиму потписати амерички председник Џозеф Бајден и привремени израелски премијер Јаир Лапид, потврђена је и подршка САД војној супериорности Израела у региону, укључујући и будуће грантове за одбрану, преноси агенција Ројтерс.

Претходно је амерички председник у Јерусалиму изјавио да ради на промоцији растућих веза Израела са арапским партнерима на Блиском истоку.

"Говорио сам о томе колико је из моје перспективе важно да Израел буде потпуно интегрисан у региону", поручио је Бајден на конференцији за новинаре након састанка са привременим премијером Израела Јаиром Лапидом, пренео је АП.

Подршка Израелу

Председник САД Џозеф Бајден допутовао је у Израел, прво одредиште своје блискоисточне турнеје, нудећи израелским лидерима уверавање да је одлучан да заустави ирански нуклеарни програм, па чак и употреби силу "као последње средство". "Једина ствар која је гора од Ирана сада, јесте Иран са нуклеарним оружјем", рекао је Бајден за израелски Канал 12, у интервјуу који је снимљен пре него што је напустио Вашингтон, а емитован данас, неколико сати након што је допутовао у Тел Авив.

Упитан о употреби војне силе против Ирана, Бајден је рекао: "Ако би то било последње средство, (онда) да". Израел сматра Иран својим највећим непријатељем и упозорава на нуклеарни програм Техерана и позиве на уништење јеврејске државе.

Пре Бајденовог доласка израелски лидери су јасно ставили до знања да је за њих ирански нуклеарни програм главна тачка дневног реда током посете америчког председника.

"Разговараћемо о потреби да се обнови снажна глобална коалиција која ће зауставити ирански нуклеарни програм", поручио је израелски премијер Јаир Лапид, поздрављајући америчког председника на церемонији добродошлице у Тел Авиву.

Бајден је рекао да иранску елитну војну формацију Исламску револуционарну гарду, неће уклонити са америчке листе терористичких организација, чак и ако би то негативно утицало на могућност да се Иран поново придружи нуклеарном споразуму са светским силама.

О државној тајни кијева прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји