Најновије

Украјина против Русија: 125.000 војника у зони сукоба, план инвазије спреман

Ризик од свеопштег оружаног сукоба на југоистоку Украјине изузетно је висок и постаје предмет озбиљне расправе у Русији, упозорила је Москва, пошто се међународне тензије на ратом разореном региону повећавају из дана у дан. Истовремено, Украјина поручује да је у току припрема инвазије, чији епилог може бити само – рат.

Украјинска војска (Фото: Јутјуб)

Обраћајући се новинарима у четвртак, секретар за штампу Кремља Дмитриј Песков рекао је да је “количина непријатељстава у Украјини и даље велика”, што је предмет посебне бриге.

Претходно је Марија Захарова, портпаролка министарства спољних послова Русије, саопштила да постоје докази да Кијев значајно појачава присуство војске у региону Донбаса.

– Према неким извештајима, број војника у зони сукоба већ достиже 125.000 људи. Ово је, ако неко не зна, половина целокупног састава Оружаних снага Украјине – истакла је она.

Звецкање оружјем

И док руска страна упозорава на гомилање војске супротне стране, Украјина је прошле недеље изашла у јавност са потпуно истим тврдњама. Украјинска обавештајна служба објавила је мапу на којој се наводно налази детаљан план руске инвазије. Како су поручили украјински обавештајци, напад ће се догодити почетком наредне године.

Према мапи која је објављена, руске снаге се инфилтрирају дубоко у Украјину са севера, истока и југа. Уколико до инвазије заиста дође, то би била много крвавија операција од заузимања Крима 2014. године, упозорили су агенти украјинске службе.

Кремљ је послао 92.000 војника на своју западну границу и могао би да покрене вишеструку офензиву у јануару или фебруару, рекао је за “Милитарy Тимес” Кирило Буданов, украјински шеф обавештајне службе.

Буданов сматра да је приоритет Москве повећање унутрашњег притиска на украјинску владу путем кампања које шире дезинформације. Ипак, Русија ће прибећи војном нападу уколико тактика рата дезинформацијама не доведе до промене власти у Кијеву.

– Желе ситуацију унутар земље да учине што опаснијом и тежом и изазову промену власти. Ако то не могу да ураде, онда ће војне јединице обавити свој посао – упозорио је Буданов.

Није требало дуго времена да и Русија изнесе сличне информације, па се тренутно води рат на нивоу процурилих војних планова.

Кремљ је категорично одбацио тврдње војног блока предвођеног САД и извештаје западних медија да Москва гомила своју војску дуж граничне линије са Украјином, називајући те тврдње “хистеријом”.

Дипломате: Рат би био катастрофа незапамћених размера

Уколико заиста дође до рата између Русије и Украјине, то би означило трагедију непоправљивих размера за Украјину, Русију, али и целу Европу, оценили су недавно саговорници Нова.рс.

– Русији треба унутрашња ињекција за ангажовање људи, да их мало смири због кризе, санкција од 2014. године и короне. Мислим да не би требало да се посеже за драстичним мерама, знатижеља је задовољена тиме што је дато да Русија среди Лукашенка и направи неки мир, Запад то неће дирати. Бачена је коска да се глође и да људи имају чиме да се забаве – рат сада не треба ту никоме – истиче Јелица Курјак, амбасадорка Републике Србије у Русији у периоду од 2008. до 2012. године.

Када би обе стране уложиле у мир, колико у рат, проблема не би ни било, истиче дипломата Срећко Ђукић.

– У данашњем свету ништа није искључено, али бих хтео да здраворазумски кажем да се то неће десити јер би то била трагедија непоправљивих размера за Украјину, Русију и целу Европу. Када би се у мирољубиво решење украјинског проблема улагало само пола снага у Москви и Кијеву, колико се улаже у свађе, расправе, продубљивање раскола и могући рат – украјински проблем би давно био решен – оценио је Ђукић.

Зеленски: Хајде да разговарамо

Украјински председник Владимир Зеленски позвао је на директне преговоре са Русијом да би се “зауставио рат” на истоку.

“Морамо да кажемо истину, да нец́емо моц́и да зауставимо рат без директних преговора са Русијом”, рекао је Зеленски у Парламенту Украјине.

Он је додао да се “не плаши директног разговора” са руским председником  Путином, који се засад није оглашавао о овој теми.

Извор: vesti-online.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји