Најновије

ПАНИКА У ЗАПОРОЖЈУ! КУЉА ДИМ ИЗ НУКЛЕАРКЕ: "Прети нам катастрофа већа од Чернобиља" (ВИДЕО)

Русија и Украјина настављају да се међусобно оптужују за ракетирање нуклеарке у Запорожју, а из највеће електране у Европи, друштвеним мрежама се шири снимак.

Фото: Јутјуб

На снимку се види облак дима који, према речима очевидаца, долази из правца електране.

Ројтерс пише да је генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес зато предложио да електрана у Запорожју прогласи део подручја око себе демилитаризованом зоном.

Енергоатом, украјинска агенција која управља четири нуклеарне електране у земљи, саопштила је у четвртак да је нуклеарна електрана Запорожје нападнута пет пута и да су неке од ракета пале у близини просторија у којима се чува радиоактивни отпад.

Руска новинска агенција ТАСС пише да су званичници које је поставила Русија рекли да је Украјина испалила две ракете на електрану и ометала примопредају смене.

Катастрофа попут Чернобиља

Гутереш је у четвртак позвао обе земље да престану да нападају фабрику. "Тај објекат не сме да се користи у војне сврхе. Хитно се мора успоставити демилитаризована зона за обезбеђење подручја око електране", рекао је генерални секретар УН.

Русија је у марту заузела електрану у Запорожју. Руске снаге га и даље држе, а у њему раде украјински стручњаци.

Сједињене Америчке Државе подржале су предлог да се подручје око електране прогласи демилитаризованом зоном и да званичници Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) посете нуклеарну електрану.

Василиј Небензија, руски изасланик при Уједињеним нацијама, рекао је да свету "прети нуклеарна катастрофа попут Чернобиља" и да би званичници ИАЕА могли да дођу у електрану у Запорожју током августа.

Украјински председник Владимир Зеленски захтева да Русија преда електрану Украјини.

Услед украјинског гранатирања пиваре у Доњецку дошло је до цурења више од шест тона амонијака, а једна особа је погинула, изјавио је јуче начелник руског Центра за управљање националном одбраном Михаил Мизинцев. Више о томе сазнајте ОВДЕ.

Извор: Новости онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји