Најновије

СПИСАК ФСБ: Ако ове документе изнесете из Русије, постајете страни агент и непријатељ

ФСБ Русије је утврдила списак података из области војних и војно-техничких делатности који не припадају државној тајни, али који се, ако се пренесу другим државама или странцима, могу користити против безбедности Русије. и лица која намерно прикупљају такве податке за страног купца могу се препознати као страни агенти.

ФСБ (Фото: ФСБ)

Наредба ФСБ, којом се одобрава овај списак, објављена је на званичном порталу агенције. Нацрт налога представљен је у јулу ове године.

Списак се састоји од 60 ставки. Посебно садржи информације о проценама и прогнозама развоја војно-политичке и стратешке ситуације; информације о распоређивању Оружаних снага и јединица структура моћи; подаци о моралној и психолошкој клими у руској војсци; информације о методама борбене обуке војника.

Такође, на списку су информације о резултатима истраживачко-развојног рада на стварању и модернизацији наоружања, војне и посебне опреме; подаци о употреби квантних технологија и вештачке интелигенције у стварању новог наоружања и посебне опреме (са изузетком информација садржаних у јавном домену); информације о раду центара државног система за откривање, спречавање и отклањање последица компјутерских напада; подаци о увозу производа двоструке намене који се, између осталог, користе за обезбеђивање одбране и безбедности земље.

Већи део списка односи се на Роскосмос. Како следи из документа, подаци који не спадају у категорију државних тајни укључују податке о финансијском стању Роскосмоса и прогнозе финансијског и економског развоја, податке о проблемима, укључујући финансијске и економске, који доводе до ограничавања развоја државне космичке корпорације.

Осим тога, насписку су и информације о техничком стању свемирских ракета и земаљске инфраструктуре, као и планови за њихов развој. Ту су и подаци о развоју и имплементацији иновација и технологија нове генерације у свемирској технологији, укључујући нове физичке принципе, информације о увођењу свемирских технологија у интересу одбране и безбедности земље, информације о развоју нуклеарне енергије, укључујући стварање интерорбиталних тегљача.

Наредба ФСБ -а припремљена је, између осталог, у складу са делом 1 члана 2.1 Федералног закона "О мерама утицаја на особе умешане у кршење основних људских права и слобода, права и слобода грађана Руске Федерације" ( такозвани закон о страним агентима).

Према овом члану, лице се може признати као страни агент ако у Русији у интересу стране државе, међународне или стране организације, страних држављана или лица без држављанства намерно (под притиском, за новац или било какву помоћ) прикупља информације из области војних и војно -техничких активности Русије, а које, ако их прими страни извор, могу да се користе против безбедности Русије (у одсуству знакова злочина предвиђених члановима 275. ("Издаја домовине") и 276 („Шпијунажа“) Кривичног закона Руске Федерације). У складу са делом 2 истог члана 2.1, лице чије активности потпадају под наведене карактеристике мора поднети захтев за укључивање на листу појединаца који обављају функције страног агента.

Како су републике Донбаса постале једна територија, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји