Најновије

ИРАН ДОДАТНО НАОРУЖАВА РУСИЈУ: После дронова стиже друго наоружање

Иран је обећао да ће осим још дронова обезбедити Русији ракете "земља-земља", рекла су Ројтерсу два висока иранска званичника и двојица иранских дипломата.

Иранске ракете (Фото: Јутјуб)

Договор је постигнут 6. октобра када су први потпредседник Ирана Мохамед Мокбер, два висока званичника моћне Иранске револуционарне гарде и званичник Врховног савета националне безбедности посетили Москву ради разговора са Русијом о испоруци оружја, пренела је британска агенција.

"Руси су тражили још беспилотних летелица и иранских балистичких пројектила са побољшаном прецизношћу, нарочито оних из фамилије пројектила "фатех" и "золфагар", рекао је један од иранских дипломата, који је обавештен о путовању.

Западни званичник који је информисан о овом питању то је потврдио, рекавши да постоји споразум између Ирана и Русије о обезбеђивању балистичких ракета кратког домета "земља-земља", укључујући и "золфагар".

Ирански дипломата одбацио је тврдње западних званичника да такви трансфери представљају кршење резолуције Савета безбедности УН из 2015.

"Где се они користе није питање продавца, а ми не заузимамо ни једну страну у украјинској кризи као Запад, већ желимо да се она оконча дипломатским путем", рекао је дипломата.

Украјина је пријавила низ руских напада последњих недеља у којима су коришћене иранске беспилотне летелице "Шахед-136".

Иран је одбацио оптужбе да је испоручио дронове Русији, док је Кремљ данас негирао да су његове снаге користиле иранске беспилотне летелице за напад на Украјину.

На питање да ли је Русија користила иранске беспилотне летелице у кампањи у Украјини, портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да Кремљ нема никакве информације о њиховој употреби.

Користи се руска опрема са руском номенклатуром, рекао је он и додао да сва питања на ту тему треба упутити Министарству одбране.

О стању на фронту у Украјини прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји