Најновије

СИРИЈСКИ МИЛИТАНТИ У ЛИБИЈИ КУКАЈУ, ХОЋЕ КУЋИ! Турска их не пушта, већ их баца на још веће муке! (ВИДЕО)

Сиријски милитанти који су се борили за Турску у Либији желе да се врате кући, али Анкара одбија да их пусти, известила је 4. септембра Сиријска опсерваторија за људска права (СОХР).

Турски терористи. (Фото: Јутјуб)

- Турска наставља да одбија да врати плац́енике у Сирију, упркос захтевима плац́еника да се врате куц́ама, у светлу њихових ниских месечних плата и злостављања од стране команданата - наводи се у извештају посматрачке групе са седиштем у Лондону.

Турска наводно није платила милитантима више од шест месеци. Турска војска држи милитанте закључане у својим камповима, од којих се вец́ина налази око либијске престонице Триполија. Свако ко покуша да побегне бива подвргнут озбиљној казни, укључујуц́и и мучење.

Између 2019. и 2020. Турска је послала на хиљаде својих сиријских заступника у Либију да подрже сада нефункционалну Владу националног јединства против Либијске националне армије. Сукоб између две либијске стране окончан је пре око две године. Међутим, Анкара тек треба да повуче своје заступнике из ратом разорене земље.

Према СОХР-у, више од 7.000 сиријских милитаната и даље је распоређено у Либији под командом турске војске до данас.

Турска вероватно планира да задржи своје сиријске заступнике у Либији док се тамо не формирају пријатељска централна влада и оружане снаге. Тренутно се два савезника Анкаре у земљи Абдул Хамид Дбејбех, шеф Владе националног јединства са седиштем у Триполију, и Фати Башага, наводно привремени премијер, боре за власт.

У последњих неколико недеља Триполи је доживео неколико рунди сукоба присталица Дбејбеха и Башаге. Десетине људи је убијено или рањено. Ипак, турска војска и њени заступници нису интервенисали. Главни циљ Турске је наводно да успостави стално војно присуство у Либији како би имала користи од богатих природних ресурса те земље и проширила свој утицај у Средоземном мору.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји