Најновије

Чим су Руси кренули ка Харкову, Зеленски послао људе у Вашингтон и тражио једно! Ако му Американци ово дозволе...

Украјина тражи од Сједињених Држава да укину забрану употребе америчког оружја за нападе на руску територију. Вашингтон одбија и каже да је оружје само за одбрану. Владимир Зеленски ову забрану назива највећом предношћу Москве.

Украјина је затражила од  Сједињених Држава да укину ограничења за употребу америчког оружја против војних циљева у Русији, рекли су за Волстрит џурнал амерички званичници и војно особље.
Поред тога, Кијев тражи од Пентагона да подели обавештајне податке и помогне у идентификацији циљева у Русији које украјинске оружане снаге могу да погоде сопственим оружјем.

Овај захтев се појавио прошле недеље, у позадини успеха Оружаних снага Русије у области Харков, где руска војска спроводи офанзиву.

- Тражили су помоћ да нападну Русију - објаснио је генерал америчког ваздухопловства Ц.К. Бровн Јр. новинарима који су летели са њим у Европу.
- То није био посебан систем наоружања, већ додатна помоћ у нападу на Русе - појаснио је.

Група украјинских званичника отпутовала је у Вашингтон раније ове недеље да убеди администрацију Џоа Бајдена да укине забрану, известио је Политико.

Како се наводи у чланку, украјинске оружане снаге желе да ударе америчким оружјем на војна складишта у Русији како би потиснуле напредовање руске војске у области Харков. Према Политику, у украјински званичници рекли су да је забрана Вашингтона та која спутава Кијев да нападне Русију на њеној територији.

Америка против
Бела кућа, дакле, наставља да се противи украјинској употреби америчког оружја за удар на руску територију. Саветник за националну безбедност Џон Кирби поновио је ово у петак :

- Не охрабрујемо Украјину да користи пребачено америчко оружје за напад на Русију. И нисмо Украјини дали санкцију за такву употребу. Ово је наш став и он се није променио.

Представници Стејт департмента и Пентагона такође су потврдили да америчка администрација није променила став да Кијев не би требало да користи америчко оружје за гађање циљева на руској територији.

Владимир Зеленски се у интервјуу за АФП пожалио на забрану САД да користе америчко оружје за напад на Русију . Русија, према његовим речима, може да нападне територију Украјине "било којим оружјем":

- Ово је највећа предност коју Русија има. (Због забране) не можемо да користимо западно оружје да урадимо било шта са њиховим системима који се налазе на руској територији.

Владимир Зеленски сматра да се Запад плаши ситуације која се развила око руско-украјинског сукоба.

- Ми смо у апсурдној ситуацији у којој се Запад плаши да ће Русија изгубити рат. И не жели да Украјина изгуби - рекао је Зеленски.

ТАЧКА КЉУЧАЊА У КИЈЕВУ ТЕК КРЕЋЕ! Народ устао на Зеленског, колона дуга, само 180 км од Одесе

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube