Најновије

АУСТРАЛИЈА ПОСЛАЛА НАОРУЖАЊЕ КИЈЕВУ: Борбена возила стигла у Украјину (ВИДЕО)

Аустралија је почела испоруке својих оклопних транспортера за потребе Оружаних снага Украјине у оквиру раније најављене војне помоћи Украјини. Прва возила су већ стигла на територију Украјине.

Аустралијска војска (Фото: Министарство одбране Аустралије)

Укупно, Аустралија се обавезала да ће пребацити 20 Бушмастера, и борбене и медицинске верзије. Према наводима украјинских власти, прва четири оклопна транспортера су већ стигла у Украјину. Сама опрема се транспортним авионима преноси у Европу, а затим испоручује у Украјину.

Вреди напоменути да су Оружане снаге Украјине на располагању имале оклопне транспортере ове класе, али су многи од њих уништени у сукобима са руском војском, као и снагама ДНР и ЛНР. Испоручена аустралијска борбена возила би по свему судећи требало да некако надокнаде велике губитке ове опреме из украјинске војске.

Веома занимљива чињеница је да у самој Аустралији постоји више од хиљаду оклопних транспортера Бушмастер, али је само 20 возила пребачено у Украјину. Толики број војних возила тешко да ће озбиљно повећати борбену способност Оружаних снага Украјине, које и даље свакодневно губе велику количину војне технике у борбама. Осим тога, украјинска војска може имати проблема са поправком и одржавањем аустралијске опреме, јер им једноставно недостају компоненте и стручњаци обучени за рад са овим оклопним возилима.

Бушмастер се производи у Аустралији од 1998. године. Брзина на аутопуту 120 километара на сат, снага дизел мотора 300 коњских снага. Возило може да прими девет војника. На бази оклопног транспортера створени су самоходно артиљеријско оруђе, медицинско возило, самоходни топови са минобацачем 81 мм и инжињеријско возило.

О новом ратном злочину у Украјини прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји