Најновије

ДРАМАТИЧНА ПОРУКА ИЗ КИЈЕВА: Спремајте се за рат!

Париз и Берлин морају да се припреме за избијање сукоба између Русије и Украјине, упозорио је кијевски министар спољних послова након непоткрепљених гласина да Москва јача своје војне снаге на заједничкој граници.

Украјинска војска (Фото: Министарство одбране)

Дмитриј Кулеба алармирао је током састанка са својим западним колегама, рекавши да ће Запад морати да избегне да буде везан за бирократију у случају сукоба.

„Ако Русија почне да делује, једноставно нећете имати времена физички да координишете, да прођете кроз све бирократске процедуре, да координишете одлуке“, рекао је он.

„Зато, молим вас, урадите припремне радове сада, јер ако се догоди војни сценарио, једноставно неће бити времена“, рекао је Кулеба, обраћајући се француском и немачком колеги Жан Ив Ле Дријану и Хајку Масу.

Кулеба је додао да Кијев, међутим, не жели да ескалира ситуацију, већ да ће се бранити ако буде потребно.

Кулебини захтеви да Париз и Берлин почну војне припреме поклапају се са тврдњама шефа НАТО-а Јенса Столтенберга, који је рекао да је војна организација видела „необичну концентрацију трупа“ на граници са Русијом.

Истог дана, украјинска Државна гранична служба је, међутим, одбацила тврдње да се тамо гомилају руске снаге. Портпарол те службе рекао је за ТВ "Украјина 24" да она „не региструје никакво кретање опреме или војске наше суседне земље у близини границе“. Према његовим речима, ако заиста и дође до било каквог дешавања, „то може бити десетине или чак стотине километара од државне границе“.

Кремљ је демантовао извештаје који су раније овог месеца кружили западним медијима да Русија можда "планира инвазију". Портпарол Кремља Дмитриј Песков је изјавио: „Ми смо више пута говорили да кретање наших оружаних снага на нашој територији никога не треба да брине. Русија никоме не представља претњу."
 
Амерички "Политико" потпалио је ватру раније овог месеца због извештаја у којима се тврди да руске снаге наводно појачавају своје присуство у близини границе са Украјином. За сателитске снимке објављене уз чланак тврди се да приказују руску технику у близини града Јелња, око 250 километара од Украјине, али упола ближе суседној Белорусији.

Извор: Vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји