Најновије

СРПСКИ СПЕЦИЈАЛЦИ НА АДМИНИСТРАТИВНОЈ ЛИНИЈИ: Спремни за брзо реаговање

Максимална спремност снага за брзо реаговање 72. Специјалне бригаде за специјална дејства и 63. падобранске бригаде окосница је проглашеног повишеног нивоа борбене готовости Војске Србије, преносе Новости.

Специјалци (Фото: Војска Србије)

Према војним прописима, подизање степена приправности подразумева спремност оружаних снага да у случају потребе, у најкраћем времену, одговори на сваки развој ситуације.

То у пракси значи да снаге Војске Србије, предвиђене за реаговање у кризним ситуацијама, буду у тренутној спремности за извршење постављених задатака, док остале снаге у нивоу који омогућава извршавање задатака "у складу с прописаним роковима за ангажовање".

У пракси, ова врста "дизања на ноге" оружаних снага је степенована, а зависно од нивоа подразумева низ мера и задатака. То, између осталог, значи окупљање борбених тимова, успостављање дежурстава, позивање људства са годишњих одмора и слободних дана, јачи режим страже...

Зависно од проглашеног степена, виши ниво борбене готовости може да подразумева и излазак одређених јединица на унапред одређене положаје ван гарнизона и касарни.

Виши ниво борбене готовости у актуелном случају, како незванично објашњавају у Војсци Србије, највише ће бити приметан у јединицама Копнене војске уз административну линију са Косовом. Реч је о деловима Друге, Треће и Четврте бригаде копнене војске, као и посадама на сталним дежурствима у базама Копнене зоне безбедности.

О стању на административним прелазима прочитајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји