Најновије

ШЕФ АГЕНЦИЈЕ УН: У Гази убијено више деце за шест месеци него у свету за четири године

Шеф Агенције УН за помоћ палестинским избеглицама (UNRWA) Филипе Лазарини изјавио је да је у Појасу Газе у протеклих шест месеци убијено више деце него у свим светским конфликтима у последње четири године укупно. ''За шест месеци убијено је више од 30.000 људи. Знамо да је међу њима 13.000 деце. Знамо да је у Гази за шест месеци убијено више деце него у свим сукобима широм света у последње четири године. Дакле, по обиму је без преседана, као и по степену разарања, рекао је Лазарини.

Фото: Pixabay

Он је додао да је укупно 180 радника UNRWA убијено у енклави од почетка сукоба између Израела и палестинске милитантне групе Хамаса и да не искључује могућност захтевања правде пред Међународним кривичним судом због смрти особља.

Лазарини тврди да поједине земље теже да расформирају UNRWA из политичких разлога како би онемогућиле стварање независне палестинске државе.

''Јасно сам скренуо пажњу државама чланицама УН на чињеницу да не смемо да се повучемо јер је права намера да се Агенција расформира политичке природе, што би у будућности могло да подрије напоре који воде ка политичком и решењу о палестинској држави, рекао је он.

Лазарини је додао да није упознат са формалним предлогом Израела УН-у да распусти UNRWA и пребаци њено особље у другу агенцију, о чему су известили медији, али је истакао да није могуће пребацити задужења UNRWA, с обзиром на број запослених у Гази у поређењу са другим агенцијама УН.

''UNRWA је много више од дистрибуције хране, она представља здравствену заштиту и образовање, а то су службе које ниједна друга организација не може преузети. И једини ко це моци да преузме биће будућа држава Палестина када будемо имали политичко решење'', нагласио је Лазарини.

Он је додао да ће UNRWA бити расформљена тек када се нађе решење за независну палестинску државу.

Крајем јануара неколико земаља, укључујући САД, одлучило је да обустави финансирање UNRWA након што су израелске власти тврдиле да су неки од запослених у Агенцији повезани са палестинским милитантним покретом Хамас.

Лазарини је рекао да је један од 12 запослених враћен на радно место након оптужби Израела, као и да је већина земаља наставила да финансира Агенцију, али да САД нису међу њима.

О стању на украјинском фронту прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube

Oops, an error occurred! Code: 20240512193702e7b374a3