Најновије

СВЕ БИ МОГЛО ДА ПЛАНЕ: САД разматрају слање војних саветника, оружја и хеликоптера у Украјину

Бела кућа, разматра опцију слања војних саветника и наоружања у Кијев усред извештаја о гомилању руских снага и технике у близини украјинске границе, преноси Си-Ен-Ен.

украјински тенкови (Фото: Министарство одбране)

Позивајући се на своје уобичајене неименоване изворе, ТВ мрежа је пренела да администрација америчког председника Џоа Бајдена разматра да пошаље и неискоришћене хеликоптере Ми-17 руске производње украјинским снагама. Хеликоптере је првобитно купио Вашингтон да би били пребачени авганистанској војсци.

Према наводима Си-Ен-Ен-а, Вашингтон би такође могао послати додатне противоклопне ракетне системе "Џавелин", минобацаче и ПВО ракете "Стингер".

Међутим, неименовани извори мреже такође су приметили забринутост да ће се испорука напредних ракетних система и хеликоптера у Москви сматрати значајном ескалацијом.

Последњих недеља, амерички званичници су изразили забринутост да Русија планира да изврши инвазију на Украјину, упркос инсистирању Москве да су кретања њених трупа само унутрашњи маневри. Украјина је првобитно негирала те тврдње и оптужила америчке медије за ширење пропаганде.

Прошле недеље, амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је да Вашингтон „не разуме намере“ Москве и додао да Бела кућа има претходно искуство са Русијом и Украјином.

„Наша забринутост је да би Русија могла да направи озбиљну грешку покушавајући да понови оно што је предузела 2014. године када је груписала снаге дуж границе, прешла на суверену украјинску територију и учинила то лажно тврдећи да је била испровоцирана“, рекао је Блинкен.

У новембру су многи извори из Бајденове администрације извештавали америчке медије, као што су "Блумберг" и "Форбс", о могућој „руској инвазији“.

Међутим, у јучерашњем саопштењу, Спољна обавештајна служба Русије (СВР) инсистира на томе да су све гласине о инвазији изум Стејт департмента САД.

„Према подацима које смо добили, амерички Стејт департмент користи дипломатске канале да са својим савезницима и партнерима дели апсолутно лажне информације о концентрацији снага на нашој територији ради наводне војне инвазије на Украјину“, наводи се у саопштењу СВР-а, осуђујући Вашингтон за „активно застрашивање“ света.

Извор: vostok.rs/RT
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји