Најновије

ПРЕБИРАЧЕВИЋ: Дронови су оружје будућности али и садашњости

Пише: Владимир Пребирачевић, директор Српско-руског центра '’Мајак'’

Модерно ратовање подразумева велику употребу беспилотних летелица што извиђачких што ударних или камиказа-дронова. Рат у Нагорно Карабаху је био прави полигон када су максимално дошле до изражаја турске беспилотне летелице Барјактар које су уз максималну експлоатацију снимака са резултатим њихових акција нанеле још већу штету противничким формацијама на психолошком плану. Исти ти снимци донели су славу турској компанији а самим тим и огроман број поруџбина ових не тако јефтиних система.

Специјална војна операција у Украјини је такође полигон на коме су исте ове летелице требале да још једном докажу своју фантастичну примену али су заказале управо због квалитета, бројности али и обучености против ваздушних јединица руске војске које су лако обарале Барјактаре. Тако да је широј публици постало јасно да те летелице ипак нису баш најбоље решење када против себе имате висико технолошки опремњену војску за све врсте борби против беспилотних летелица а поготово за Барјактаре који ће изгледа после овог украјинског дебакла морати или у пензију или у озбиљну модернизацију.

Оно што се одлично показало у последњем сукобу а то су камиказа дронови који су апсолутан хит ових задњих два месеца када је и руска војска своје јединице опремила великим бројем камиказа дронова. Геран 2 су дронови који су нанели огромну штету украјинској инфраструктури како енергетској тако и војној и путној које су биле поплављене овим средством које има изузетно озбиљан учинак како на самим уништеним циљевима тако и на психолошком плану али има и озбиљну економску рефереенцу јер је релативно јефтино средство а чини вишемилионске штете својом ефикасном употребом.

Последње недеље октобра су препуне снимака руског камиказа дрона компаније ЗАЛА а то су Ланцет1 и Ланцет2 и Ланцет3 који се разликују по тежини бојеве главе које су изгледа напокон испоручене у озбиљној количини али за које је и требала обука људства па се зато раније само спорадично користила (можда више као тест иако је тестирана у Сирији) а у задње три недеље просто урнишу украјинске оклопне и артиљеријске јединице које немају мира од овог јефтиног а изузетно ефикасног средства модерног ратовања. Украјинске снаге још нису пронашле метод за одбрану од оваквог камиказа дрона који ће наћи употребу у свим врстама копнених али и поморских јединица руске војске. Изузетно јефтина средства у односу на погођени циљ а при том се максимално чувају животи сопствених војника тако да ћемо ова средства гледати све више у наредним месецима. Оно што се може очекивати уколико у наредне две недеље почне та дуго најављивана Херсонска офанзива украјинских снага на град Херсон је и да се можда употребе ројеви оваквих камиказа дронова који би наносили огромну тренутну штету над оклопним батаљонима украјинске војске али и правили катастрофалан психолошки притисак након чега би били олакшани и контра напади или би се руска војска само задовољина разбијањем непријатељских нападачких формација. Остаје нам да видимо да ли ће се то и десити ( у Сирији је био тест са ројем камиказа дронова које су напале терористичка возила и јединице)  али свакако сваки дан имамо прилику да видимо учинак овог новог и ефикасног оружја.

Видели смо такође и безброј снимака обичних цивилних дронова који се користе за извиђање или кориговање артиљеријске ватре али и све више као нападачки дронови против пешадије која је заклоњена у рововима а на које се дејствује класичним ручним бомбама или тромблонским минама које имају озбиљне учинке када је оператор добро увежбан па бомбе убацује кроз куполу тенка или Борбеног возила а посебно када иста та средства убацује у ровове у којима прави хаос. Када погледамо финансијски ефекат можемо видети да четири до шест бомби или тромблонских мина колико носи такав дрон коштају са све дроном пар стотина еура можемо видети колику уствари вредност имају на бојишту. Наравно они су минимално отпорни на све врте метеоролошких промена и имају са те стране ограничене могућности дејства по лепом времену али свакако праве додатну тензију и психолошки притисак пешадији која сад мора да гледа и у небо иако не чује надолазећу опасност.

Опремање оваквим средствима мора да буде приоритет у наоружавању и српске војске али уз обавезни сопствени развој и производњу јер само тако може бити независна од страних фактора у временима кризних ситуација и потенцијалних конфликата.

Извор: Мајак

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји