Најновије

Ко је одговоран за ИСИС бекство из затвора у Сирији?

За напад 20. јануара на затвор Геран (Gweran)  у Хасаки, Сирија, изведен од стране ИСИС терориста, се од стране курдских званичника који су одговорни за безбедност у затвору криви међународна заједница и нарочито западне демократије.

Абдулкарим Орам, копредседавајући курдске администрације министарства спољних послова, је рекао да је напад био резултат неуспеха међународне заједнице да изнесе терет своје одговорности за ИСИС затворенике који су у затвору у Сирији. Курдске власти  годинама упозоравају да нису у могућности да ваљано хране и чувају бројне  кампове ИСИС терориста и њихове жене и децу. На њихове континуиране захтеве никада није одговорено јер затвореници остају да живе 'у тешкој беди' без судске пресуде, законских процедура или заказаног датума суђења. 

Омар је изјавио курдским медијима у петак да су они упорно слали молбе међународној заједници због ИСИС милитантних појединаца у затворима и логорима. Упозорили смо да актуелна заједница мора да изврши своје дужности у решавању проблема са ИСИС. 

'Свака земља треба да врати своје грађане натраг. Они који их не прихвате треба да дођу и помогну нам, а припадници  ИСИС треба да буду процесуирани' - додао је.

Генерал Мазлоум Анди је вођа Сиријских Демократских Снага ( СДФ) , који је  савезник са америчком подршком у Сирији и вођа борбе против ИСИС. Упркос поновљеним упозорењима Американаца, бекству из затвора је следило то да су најопаснији терористи на земљи ослобођени.

У понедељак, СДФ је потврдио да још увек нису повратили контролу над затвором након што је 'ауто самоубица' натоварен бомбама био детониран на капијама, што је онда омогућило затвореницима да конфискују оружје и окрену их против СДФ стражара. 17 припадника СДФ је убијено, а 23 је рањено. Затвор држи око 5000 затвореника али се још увек не зна тачан број оних који су успели да побегну или оних који су убијени или поновно ухваћени. Затвор је на североистоку Сирије у полуаутономном региону коју Курди зову 'Ројава'

ИСИС је  у бекству из затвора користио младе дечаке и мушкарце тинејџере као дечаке војнике. Затвор је подељен на одрасле мушкарце, тинејџере дечаке и жене са малом децом. Терористи су користили прилику да индоктринишу јединицу дечака тинејџера  да би их употребили као дечаке војнике и као топовско месо.

У мају, извештај УН о људским правима је рекао да су услови у којима су држана деца у северноисточној Сирији може да опише мучење и нехуман и деградирајући третман према међународном закону. Извештај је описао да је неусловно за  живот и крцато, без приступа сунчевој светлости, са  лошом исхраном а без лечења  повређених. 

Лет Тејлер (Letta Tayler), помоћник директора у Хјуман Рајц Воч (Human Rights Watch) је рекла да криза која се дешава сада је могла да буде избегнута да су се земље постојбине те деце сложиле да изврше репатријацију. Безмало 700 притворене деце се држи у Гверан затворима који су још увек под опсадом након напада. 

Притвор треба да буде изузетна мера последњег прибежишта, рекла је на Твитеру, " уместо тога, стране државе су натовариле  одговорност за ову децу на не-сиријске органе власти. Уколико се било шта деси овим дечацима за време овог напада на затвор, кривицу ће сносити домовине ових дечака. 

Став САД и изјаве 

У суботу, Нед Прајс (Ned Price) из  Стejt Дипартментa САД је осудио напад на Гверан затвор.

Његова изјава је гласила " Овај напад наглашава значај и потребу да се у потпуности финансира Глобална Коалиција за пораз ИСИС иницијатива, да се побољша безбедан и хумани притвор ИСИС бораца, укључујући и појачање безбедности  одељења за притвор. Он такође подвлачи хитну  потребу да земље порекла врше репатријацију, реинтеграцију и судско гоњење, тамо где постоји потреба, њихове држављане притворене у северноисточној Сирији'

' Коалиција је предузела велике кораке да обезбеди хумани третман притвореника, али онда када су  се ИСИС притвореници  латили оружја , постали су активна претња, те су потом били ангажовани и убијени од стране СДФ и коалиционих ваздушних напада' рекао је мајор генерал Џон В  Бренан Јр (John W Brennan Jr) , командир анти-ИСИС коалиције у Ираку и Сирији. 

Портпарол Пентагона Џон  Кирби ( John Kirby)  је рекао да су Апаче хеликоптери - топовски бродови лансирали ваздушне нападе и да су извели нисковисинске  летове, да би се приказала војна моћ. 

24. јуна , актуелни амерички изасланик за Глобалну Коалицију за победу против ИСИС и актуелни координатор за контратероризам Џон Т Годфри ( Јohn T Godfrey) посетио је Ал Хол Камп, и  затвор Гверан са делегацијом званичника тако да су проценили договоре везано за безбедност

Годфри је известио 'Заједно са коалиционим партнерима, САД подржава актуелне напоре да се побољшају услови и безбедност у камповима за расељавање и у објектима  за притвор, и да промовише побољшану инфраструктуру, санитарне услове, здравље, образовање и привредни развој у областима ослобођеним од контроле  ИСИС-а

Затвор Гверан и остали 

Има преко 10 000 ИСИС затвореника на североистоку Сирије, а супруге и деца ИСИС бораца чине већину популације озлоглашеног Ал Хол логора, који се састоји од око 56000 људи , од којих су више од 10 000 странци, многи из разних западних демократских земаља који се држе тамо од пада Багхуза 2019 год.

Гверан и Ал Схадади  затвори у Будалу одржали су број, који се процењује на 7500 сиријских и страних ИСИС осумњичених, укључујући децу, рекли су Хјуман Рајц Воч ( Human Rights Watch  организација HRW) 2020г. ХРВ (HRW) су рекли да СДФ (SDF)држи око 12000 мушкараца и дечака за које се сумња да су придружени ИСИС-у, укључујући 2000 до 4000 странаца из безмало 50 земаља

Хиљаде других се држи у тајним центрима за притвор где је мучење обилато, кажу групе  активиста.

Арапи који живе близу затвора 

Арапи затвореници се држе тамо без законских пресуда или суђења , доливајући ватру на већ постојећи бес од стране припадника арапских племена, који оптужују СДФ за расну дискриминацију и етничко чишћење северноисточног дела Сирије

Већинско становништво су сиријски Арапи али курдске снаге које подржавају САД и њихова административна рука контролишу ту област на уштрб сиријских породица, које су присиљене да напусте своје  домове и постојбину када су пали у шаке СДФ.

Арапске племенске вође кажу да неке њихове заједнице осећају сажаљење за ИСИС затворенике , јер их виде као жртве курдске окупације североистока ,што распирује гнев.

На трагу бекства из затвора, хиљаде становника Хасаке побегло је из својих домова на оштрој зими кад се СДФ на њих стуштио.

Ко има вајде од бекства из затвора?

ИСИС затвореници имају користи од свега јер стичу своју слободу, а СДФ и Ројава државна служба има користи тиме што ће умањити терет који им је задат и за који су неваљано опремљени , а САД има користи тиме што има нови разлог да остане дуже у Сирији

Шта међународна заједница има да каже о Сирији?

28 јуна , владе САД, Италије, Ирске, Јапана, Јордана, Либана, Холандије, Норвешке, Катара, Саудијске Арабије, Турске, Уједињених Арапских Емирата, Уједињеног Краљевства и представници Лиге арапских држава и Европска унија су се састали на министарским ободима !!!Коалиције за пораз ИСИС-а да дискутују кризу у Сирији

Одлучили су да се усредсреде на хуманитарне потребе, УН прекограничне механизме, и континуирану подршку за сиријске избеглице и земље домаћине.

Хуманитарне потребе су само усредсређене на  Ал Каида (Al Qaeda) - окупирану Идлиб провинцију, и још неколико пограничних области , које су окупиране од стране  Турске или САД. Огромна већина сиријске територије и становника су под централном владом у Дамаску и не примају било какву помоћ од страних донатора. 

Ови пријатељи Сирије  који се састају да дискутују хуманитарне потребе не препознају потребе већине цивилног становништва али су усредсређени само  на потребе људи под окупацијом САД и УН признатих терориста.

Док су милиони Сиријица напустили Сирију а неки су у камповима за избеглице у Турској, Либану и Јордану ,више Сиријаца је остало код куће и потребна им је помоћ унутар Сирије. Изгледа да су  само они који су напустили Сирију награђени са међународном помоћи.

Међународна заједница каже да они подржавају напоре УН Специјалног Изасланика Геир Педерсона и УН Резолуције Савета Безбедности  2254 као решење за гориво 11 година од напада на Сирију 

Међутим, део резолуције наглашава и "такође и борбу против тероризма у свим његовим видовима и појавним облицима'. 

Међутим, САД и ЕУ упорно се жале уколико руске снаге или cиријска Арапска војска нападне Ал Каида положаје у Идлиб провинцији. Чини се да УН 2254 јесте алатка да се продужи патња сиријског народа и спречи поновна изградња њихових кућа и живота. Осим 2254, друга омиљена алатка у њиховој 'кутији за алат ' за САД и ЕУ су санкције на Сирију, које спречавају да се ишта увози што би било употребљено да се Сирија поновно изгради и чак је спречило увоз медицинских залиха и апарата , који треба да буду изузети по хуманитарним основама, али западне компаније су превише застрашене санкцијама од стране САД-ЕУ да би покушале да пошаљу ишта у Сирију.

Извор: аутор Стивен Сахиоуниев је два пута до сада награђивани новинар
превод и адаптација angloworld translations
anglo.world.translations@gmail.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји